Kaninen «Luckey» brakte lykke på ferden i 1996. Foto:privat.
Premieutdelingen i 1996. Foto:privat.
Familien har hatt Sweden Yachts 340, 390 og nå 40. Foto:privat.
1986: Familien Larsen er klar for sine første ARC-tur med sin Sweden Yachts 340. Foto:privat.

Seiler ARC for tredje gang

Anne Lise og Ståle Larsen deltar i år for tredje gang i Atlantic Rally for Cruisers (ARC). Etter to familieseilaser i 1986 og 1996,  seiler Nesøy-paret i år alene med sin nye Sweden Yachts 40.

Publisert Sist oppdatert

SHORTHANDED: Anne Lise og Ståle Larsen er klare for nye ARC-seilas med sin splitter nye Sweden Yachts 40.

Første gangen paret seilte var i 1986, da med barna Hilde (8) og Marius (6). Ti år senere seilte familien over Atlanteren på nytt. Anne Lise og Ståle Larsen  har med dette deltatt både i den første ARC-en, i 10-årsjubileet og nå skal de altså delta i 25-årsjubileet til den transatlantiske seilasen. Tradisjonen tro velger paret Sweden Yachts denne gangen.

Mye har naturligvis endret seg siden Nesøy-paret seilte for første gang, med sin daværende splitter nye Sweden Yachts 340.

– Den gangen hadde vi kun seilinstrumenter,VHF, en liten autopilot og en enkel Satnay GPS. GPS-en oppga posisjonene omtrent hver tredje time, hvis vi var heldige - og ofte mer flere mils feilmargin, forteller paret fra Nesøya. Enkelte ganger brukte de sekstanten for å dobbeltsjekke om GPS-en og sekstanten viste den samme posisjonen, noe de som regel gjorde.

Sammen med 207 andre båter  seilte de Las Palmas- Barbados, hvor de ankom etter 20 dager til sjøs- uten noen form for uhell eller ødelagt utstyr underveis. De krysset mållinjen som nr 74, men kom på utregnet tid på 22. plass. – Det var en hyggelig overraskelse, vi som bare hadde hatt det gøy og kost oss hele veien. I tillegg fikk vi premie for «Beste familie prestasjon» forteller paret.

Med kanin om bord

Seilasen i 1986 var så vellykket at familien bestemte seg for å gjenta bedriften ti år senere, fortsatt med tenåringene Hilde og Marius som mannskap deler av veien. Ettersom barna ble større hadde Sweden Yachts 340 blitt byttet ut med 390 fem år tidligere.

– Denne gangen hadde vi utstyrt båten bedre, noe som skyldtes både vår egen økte kunnskap og den teknologiske utviklingen innen båtutstyr.

Kjæledyret gjennom de siste ni årene, kaninen «Luckey» fikk også hyre om bord, og klarte seg helt fint. Kaniner betyr ofte ulykke om bord i båter, ettersom de tidligere ble brukt som proviant, og gjerne kunne begynne å gnage på tauene om bord. Men for familien Larsen var kaninen kun til glede. Han var også den eneste som ikke ble sjøsyk om bord. Familien seilte denne gangen inn til 2.plass i klassen, kun slått med 2 1/2 minutt på utregnet tid!

Fortsatt Sweden Yachts

I år ferier altså ARC 25-årsjubileum. Anne Lise og Ståle kjøpte ny Sweden Yachts 40 i fjor, og  gjør nå unna de siste forberedeslene til årets seilas. Denne gangen seiler de to alene, uten de voksne barna.

–  Første gangen var vi jo kun én og en halv person, ettersom vi alltid måtte ha «en halv person» til å passe på barna. Å seile shorthanded med to fullt fungerende voksne blir jo derfor et bonus, smiler det trofaste Sweden Yachts-paret, som gleder seg til å stille i den største ARC-seilasen noen sinne.

Les mer om ARC-seilerne og Sweden Yachts 40 i en av de neste papirutgavene av Seilas.