Marianne Middelthon er Norges mest anerkjente dommer med både OL og America´s Cup dømming

Norge dårligst i Skandinavia

Sammnlignet med våre naboland i Danmark og Sverige er Norge underrepresentert med ISAF godkjente dommere og regattaledere. Men i år fikk vi en ny kvinnelig internasjonal dommer.

Publisert Sist oppdatert

Sammenlignet med Sverige og Danmark er Norge dårligst representert i Skandinavia, både med antall internasjonale dommere og regattaledere. Mens Danmark og Sverige har henholdsvis 12 og åtte internasjonale dommere har Norge bare seks, hvorav den siste er  ny å år; - Tonny Vedeler Jensen ble på ISAF møtet i Korea i forrige uke tatt opp som internasjonal dommer.

Av dommere som kan dømme på vannet i matchseiling eller i medaljefinaler, har vi bare en kompetent dommer, Marianne Orvin Middelthon, mens svenskene og danskene begge har seks.

- Vi burde ha hatt ca. ti internasjonale dommere, sier Marianne Middelthon til Seilas, men hun undestreker at det ikke er helt relevant å sammenligne med våre naboland hva antall dommere angår. - De har et mye større aktivitetsnivå når det gjelder å arrangere internasjonale stevner, sier hun. Middelthon sitter i NSF dommerutvalg som jobber med å rekruttere nye dommere. - Det er flere som er interessert i internasjonal status, sier hun. - Dette er stort sett eldre personer som har tid og økonomi til å jobbe gratis. Bortsett fra America´s Cup og Grade 1 matchregattaer er det lite å tjene på å være dommer, sier Middelthon som forteller at 95% av hennes engasjementer er ubetalte.

Norge har to autoriserte regattaledere, Marit Grundset og Nils Hauff som begge representerer KNS. Hauff hvis autoriasjon løp ut i å fikk sin forlenget med fire år på det samme ISAF møtet, mens Marit Grundseth skal fornye sin lisent til neste år. Danrmak leder blant skandinavene, med seks ledere, hvorav en ny, mens Sverige har tre.

Norske dommere og regattaledere.

Terje Brandt Rasmussen, 1988 International Judge

Thomas Kresse, 1998 International Judge

Marianne Orvin Middelthon, 1992 International Judge og Umpire              

Tor Möinichen, 2006 International Judge     

Egil Wold, 2000 Internatinal Judge        

Tonny Vedeler Jensen, 2009 International Judge - nyoppnevnt på ISAF møte                                   

Marit Grundseth, 2002 Intenational Race Officer     

Nils Hauff, 2001 International Race Officer - fornyet lisens for fire nye år.