Skroter Linnea Group

Najadverftet skal rydde opp i gjeld og skrinlegger navnet Linnea Group.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken ble det klart at det tradisjonsrike svenske Najadverftet har fått ny eier. Gjennom en rettet emisjon har selskapet Animatrix overtatt aksjemajoriteten i Najad.

Tidligere aksjer ble gjennom emisjonen vannet ut til en tiendel av verdien før oppkapitaliseringen. Animatrix hadde før emisjonen ti prosent eierandel. Etter emisjonen er eierandelen 91 prosent.

Administrerende direktør Per Lindquist i Najad vil ikke offentligere størrelsen på emisjonen, men sier at selskapet når får dekket sine kapitalbehov. Den nye kapitalen skal rekke både til å betale eksisterende gjeld, og å dekke nødvendige investeringer på lengre sikt.

–Det første vi skal gjøre er å komme ajour med betalingene overfor samarbeidspartnere og leverandører, sier Lindquist til Seilas.

Tidligere hovedeier Alfred van Wincoop er gjennom emisjonen vannet ut fra en eierandel på 70 prosent til syv prosent. Wincoop sluttet som leder for Najad i september i år.

Nedbemanner

Den nye ledelsen har allerede belsuttet å skrinlegge Linnea Group som navn.

– Vi må satse på det som er sterkt, og det er Najad. Selskapet vil hete Najadverftet, sier Lindquist. Najad vil videreføre dagens program av båter, som foruten Najad omfatter Maxi og Aphrodite.

For en tid siden gikk det ut permitteringsvarsel til 25 ansatte. Dermed blir arbeidsstokken på Henån på Orust redusert fra 141 medarbeidere til 116 medarbeidere. Najad har også 25 ansatte på skrogfabrikken i Åmål.

–Vi vil i tiden som kommer konsolidere driften. Hovedfokus blir salg og leveranse. Vi må få opp volumet på salget og samtidig må vi sørge for god kvalitet på båtene, sier Lindquist.

Salg

Han mener Najad har gode og konkurransedyktige produkter, og at det nå dreier seg om å bygge tillit til omverdenen. Utviklingstakten vil bli bremset vesentlig.

– Vi gikk for noen år siden fra en ny modell hvert annet år til to nye modeller hvert år. Nå skal vi selge de båtene vi har, sier Lindquist.

Den nye lederen for Najad har vært viseadministrerende direktør i Najad i halvannet år. Han kommer tidligere fra Volvo, hvor han har arbeidet generelt med ledelse.