Seilskuteprisen deles ut til helgen

Christiania Seilskuteklubb deler ut årets pris i helgen

Publisert Sist oppdatert

Prisen for 2009 går  til hardangerjakta ”Mathilde”, Hardanger fartøyvernsenter, Norheimsund. Den er på kr. 50.000,-.

Seilskuteprisen er en anerkjennelse for det utmerket arbeid som er gjennomført for å få ”Mathilde” dit den er i dag, og bruken av skute i arbeid med barn og ungdom.

I år er det 125 år siden hardangerjakta ”Mathilde” ble bygd. For 25 år siden ble hun berget fra undergang av entusiaster, som med å starte Stiftelsen Hardangerjakt la grunnlaget for Hardanger fartøyvernsenter.

Grunnlaget for fartøy som ”Mathilde” var handel med sild og fisk. Dette var virksomhet som handels- og sjøfolk drev med i Hardanger i perioden fra omkring 1840 til 1930. Da reiste de med dekka fartøy til Møre for å kjøpe sild, og fra 1860-årene til Lofoten og Finnmark for å kjøpe torsk og skrei.

Det var selvsagt ingen spøk å reise nordover på et slikt fartøy midt på kaldeste og mørkeste vinteren. De fleste brukte den korte dagen til å komme seg fram, og lå i ro om nettene. Da gikk det om lag tretti døgn før de nådde fram til Lofoten. De djerveste gikk ut ved Holmengrå fyr ved utløpet av Sognefjorden, og inn Vestfjorden, og kunne dermed klare turen på noen få døgn.

Hardangerjakta ”Mathilde” ble bygd i 1884 av Ola H. Nerhus i Ølve.

Kjøpt av Stiftelsen Hardangerjakt av 1984 som restaureringsobjekt og tiltak for ungdom.

Ferdig restaurert og gjendøpt til ”Mathilde” i 1989.

Total lengde: 73 fot. Bredde: 21,2 fot. Mastehøyde: 25.5 meter. Tonnasje: 77,46 BRT, 58,06 NRT. Rigg: Jakterigg, total seilflate på 400 kvadratmeter. Toppfart under seiling er omkring 11 knop.

Seilskuteprisen 2009 med diplom, overrekkes lørdag den 26. september i skutas hjemmehavn. Dette skjer i forbindelse med at ”Mathilde” er 125 år i år, og Hardanger fartøyvernsenter 25 år.