Foto: Jim McCarthy
Einar Sissener

Norsk båt i 12 m VM i Newport

I år møtes verdens tolvmeterseilere til VM i Newport, USA. Einar Sissener deltar med sitt mannskap fra Sandefjord i leiet båt.

Publisert Sist oppdatert

For første gang blir det norsk deltagelse i 12 m-klassen i Newport – stedet der America’s Cupseilasene ble arrangert helt til Australia i 1983 klarte å fravriste amerikanerne den berømte pokalen. Einar Sissener, mannen som har sikret seg to 12 m R-båter og i hele sommer har arrangert match-regattaer i Sandefjord, har leiet den amerikanske båten «Gleam», US 11, en av de virkelige veteranene i USA, og en av de tre «vintage»-båtene som deltar i årets VM.

Med seg til Newport har Sissener et norsk mannskap fra sandefjordbåtene. Regattaen går fra 22. til 27. september og har samlet større deltagelse enn noen tidligere 12 meter-regatta i Newport. En rekke berømte båter stiller til start, fordelt på fire klasser: «Grand Prix», «Moderen», «Traditional« og «Vintage», der «Grand Prix» er de nyeste båtene og «Vintage» de eldste.

Mange kjente seilere er også med i Newport. USA dominerer med 13 båter og ellers er det en fra hvert av disse landene: Storbritannia, Canada, Frankrike, Sveits og altså Norge.