Søk i arkivet

Christoffer Thoresen er første student som utdanner seg som ekspert på båtelektronikk i Norge.
Christoffer Thoresen er første student som utdanner seg som ekspert på båtelektronikk i Norge.
Skrekkeksempel på amatørkobling.
Skrekkeksempel på amatørkobling.
Christoffer Thoresen og Gunnar Neslein monterer plotter på en Oceanis 31
Christoffer Thoresen og Gunnar Neslein monterer plotter på en Oceanis 31

Ingen finanskrise for Navy

Navy på Høvik må jobbe lange dager for å hjelpe båtfolket med elektronikken.

Folk som ønsker hjelp av oss nå må vente en måned før vi har tid, forteller Gunnar Neslein til Seilas. Det blir ikke mye familieliv, og det har vært 12-timers arbeidsdager siden februar.

Tar tid
Elektronikken har blitt enklere å sette opp, men systemene større, og båtene mindre fremkommelige. Det er svært vanskelig å si hvor lang tid en installasjon vil ta. Jeg kan kanskje klare å føre en kabel i en mast i løpet av 30 minutter, men det har også hendt at jeg har brukt 17 timer. Da satt kabelen seg helt fast og ville hverken opp eller ned. Vi kan derfor ikke gi noen nøyaktig pris på hvor langt tid en installasjon vil ta.

Samme pris som utstyret
En tommelfingerregel som kan gi en indikasjon på hva det vil koste å installere er at det vil koste omtrent like mye å sette inn utstyret som det koster i innkjøp, forteller Neslein.

Mye rart
Mange sparer penger på å installere elektronikken selv, men vi ser ofte at det fører til problemer. Vanlige feil på selvmontert elektronikk er at skjøtene av ledningene er for dårlig. Vi ser at mange bruker for dårlig koblingsmatriell. Det kommer fuktighet inn, metallet korroderer og elektronikken slutter å virke etter hvert. Det er gjerne de tynne NMEA ledningene som går først.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen