Aksjon mot høy startkontingent i Tønsberg

Tønsberg Seilforening vil har 700 kr i startkontingent i Norges Cup regatta for Optimistjoller. Det har provosert foreldre.

Publisert Sist oppdatert

I protest mot startkontingenten i Tønsberg un der forestående Norges Cup regatta har foresatte i Asker Seiforening satt i gang en «Folkeaksjon mothøye startkontingenter i NCene».

I en e-post til Optmistjolleforeldre maner Asker Seilforenings Dag L. Furu til aksjon.

Han skriver blant annet:

Asker seilforening, og etter det jeg kjenner til, også enkelte klasseklubber har kontaktet Tønsberg seilforening i et forsøk på å få startkontingenten til NC 2 ned på det nivå som er anbefalt av klasseklubbene. Klasseklubbene anbefaler kr 550,- for tre dagers NC og kr 450,- for to dager. TS krever kr 700,- i kontingent for optimist og Zoom, og kr 500,- for andre klasser( to dager).

TS's begrunnelse for de høye startkontingentene er som følger: Startkontigenter er satt utfra det totale kostnadsbildet ved arrangement. Dessuten er det kostnadskrevende å drive et stort anlegg som Fjærholmen, som vi ønsker å holde i en meget høy standard til jolleseilingens beste. TS vil derfor ikke senke startkontingenten.

Dette er etter mitt syn en så dårlig forklaring at den nærmest er usakelig. Til sammenligning gikk Asker seilforening med et overskudd på i overkant av kr 100.000,- etter NC 4 i 2008. Det skulle derfor være unødvendig for TS å fravike klasseklubbenes anbefaling. Kostnadsbildet har ikke økt nevneverdig siden høsten 2008, og seilerne er mest opptatt av arrangementet på sjøen og ikke fasilitetene på land. Høye startkontingenter er heller neppe til jolleseilingens beste, tvert i mot. Det må i denne forbindelse nevnes at også Bergens seilforening og Hjellestad seilforening avviker fra klasseklubbenes anbefaling om startkontingent i sine kunngjøringer for NC 3.

Seiling er allerde en kostnadskrevende sport, høye startkontingenter bidrar til dette. Et resultat av dette er at foresatte med flere seilere lar være å melde på sine yngste, som derfor går glipp av verdifull trening. Fortsetter denne utviklingen vil seiling på nasjonalt nivå kun være for de med ekstrem god økonomi, de med store ambisjoner, og de seilerne som mener de har mulighet for kvalifisering til internasjonale mesterskap. Konsekvenser av dette er blant annet at deltagerantallet vil gå ned, nivået vil synke og mange seilere vil gå glipp av muligheten til å delta på den seilerfesten en NC har vært til nå.

Hva kan vi som seilere og foresatte gjøre med dette? Slik jeg vurderer dette kan kan vi foreta oss følgende:

1. Sende mail til TS, BS og HS hvor vi uttrykker misnøye med kontingentene, og hvor vi forlanger at klasseklubbenes satser benyttes.

2. La være å melde på de seilerne som kun er med for å lære/skaffe seg erfaring

3. Ikke kjøpe vafler, kaker og kaffe i kiosken under disse NCene. Dette er de produktene arrangørene tjener mest penger på. Helst ikke kjøpe noe i det hele tatt.

Gjør vi dette vil vi klart markere vårt synspunkt på de høye startkontingentene. Jeg vil samtidig be alle behandle de som er med å arrangere disse NCene med respekt. De er ikke de som har fastsatt startkontingentene.

Vennlig hilsen Dag L Furu og andre foresatte i Asker seilforening