Peter I Larsen, Ålesund

Hvor går den videre seilasen?

Seilforbundets 1. visepresident og presidentkandidate ved det kommende Seilting setter spørsmålet på dagsorden i forkant av samlingen i Stavanger til helgen

Publisert Sist oppdatert

Når man begir seg ut på en seilas, har man alltid et mål i sikte. Riktig nok kan målet noen ganger være selve det å være underveis, men oftest har man et mål om å komme frem til et sted man vil være –  og oppnå noe.

I den tingperioden vi nå har lagt bak oss har styret fulgt en bevisst kurs, og satt i gang en mengde gode prosesser, som sammen og hver for seg vil kunne bidra til at norsk seilsport skal komme nærmere de mål som den fortjener. Mange av disse prosessene fordrer videre utvikling. Jeg tenker da bl.a. på:

Breddetilbudet for barn og ungdom har aldri vært bedre i norsk seilsport. Forbundet har hatt gleden av å være aktiv bidragsyter her, og konseptet barne- og ungdomsvennlig seilforening lanseres i disse dager. Mange spennende tanker er her lagt, som skal fullføres i tiden som kommer.

Noen har – delvis med rette – kritisert forbundet for lite engasjement innen storbåtseiling. Det nye spennende konseptet NORsteam er langt på vei svaret på dette. Her etablerer vi en ny alternativ toppidrettsmodell – det er lov å bli skikkelig god innen storbåtseiling også ! Det er først fra 2009 at prosjektet tar ordentlig av. Dette vil selvsagt sette krav til – men fortjener også – god oppfølging fra forbundets side.

Administrasjonen på Ullevål har gjennomgått relativt store endringer det siste året. Vi kan nå konstatere at også mye godt er kommet ut av det. Økonomien har nødvendiggjort en slanking – noe som har medført at det blir mer jobb på færre. De ansatte har en særdeles sporty innstilling til dette, og jeg tror at alle som nå kontakter NSF får en positiv opplevelse. Det er fortsatt mye ugjort, og viktigere enn noen gang med kontinuitet innen dette viktige området for medlemsservice.

Stikkordet informasjon og åpenhet er viktig for de fleste – så også for NSF. Vi opplever nå at informasjonsstrømmen fra forbund og ut, igjen fungerer. Men her er det fortsatt mye å gjøre, -man blir aldri god nok på informasjon.  I dagens informasjonssamfunn er mulighetene og dermed også ønsker/krav nærmest ubegrensede De gode prosesser som er igangsatt må fortsette og plattformen for informasjon må forsterkes. For meg er det viktig at vi klarer å oppnå en bedre dialog med grasrota. NSF skal være så åpen og klar at det skapes forståelse for de prosesser og beslutninger som tas, samtidig som vi skal være inkluderende og lytte til miljøene. Her er mye viktig kompetanse å hente. Å være lyttepost skal være en viktig oppgave for enhver tillitsvalgt og enhver ansatt.

En god organisasjonskultur hvor man har respekt for hverandre og den innsats som nedlegges vil være resultat av slik åpenhet og involvering.

Toppidrett vil alltid være et sentralt fokusområde for NSF. Svært mye bra er faktisk oppnådd de seneste årene, selv om vi kunne ønsket oss bedre resultater i siste OL. Vi har fortsatt en rekke gode seilere med ambisjoner, og her blir det våre økonomiske rammebetingelser som vil være avgjørende. Å disponere de trenerressurser vi besitter mest mulig optimalt vil være av viktighet for det nye styret. Vi må tenke nytt når det gjelder å organisere NSFs treningsvirksomhet. Det blir igjen tinget som definerer mål og rammer for denne virksomheten.

De siste årene har forbundet mer og mer kunnet vise seg som en aktiv interesseorganisasjon for våre nærmere 30.000 medlemmer også utover det sportslige. Gjennom arbeidsområdet Båt & Samfunn har vi kunnet bidra i sentrale prosesser – og ikke minst bistå flere seilforeninger i løpende saker. Det nye samarbeidsorganet Norsk Båtråd som vi har etablert sammen med KNBF vil bli en viktig brikke – med til sammen 50.000 medlemmer i ryggen. Her tenker styret seg spennende fremtidsmuligheter i medlemmenes og fritidsseilernes interesse.

Også på andre sentrale områder som teknisk og utdanning vil det alltid ligge spennende utfordringer, og ikke minst vil vi gjerne utnytte best mulig de mulighetene som åpner seg ved den sterkt økede representasjon vi nå har fått innen ISAF. Her kan norsk seilsport virkelig påvirke den internasjonale agendaen.

Å inkludere flere norske seilere i de organiserte foreningsmiljøene vil etter min mening være en viktig målsetting. Det er all grunn til å tro at antallet som bedriver seiling er adskillig høyere enn medlemsmassen på nærmere 30.000. Her påhviler det både foreninger og forbund et felles ansvar – og selvsagt felles muligheter. Dette er et typisk område hvor vi alle sammen bør tenke nytt.

Å få seile skuta til neste havn vil garantert by på nye utfordringer, men fremfor alt spennende muligheter.

Peter L. Larsen – 1.visepresident Norges Seilforbund