DS «Norge» forlater Akershuskaia i Kristiania med 795 håpefulle USA-emigranter om bord i 1904. Bare 160 overlevde havariet utenfor Skottland kort tid etter.

Dramatisk forlis på Sjøfartsmuseet

Emigrantskipet «Norge» gikk ned på under 20 minutter utenfor Skottland på vei til USA i 1904. 635 omkom, av dem 224 nordmenn. Per Kristian Sebak kåserer om dette dramatiske forliset på Norsk Sjøfartsmuseum søndag.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at «Norges» forlis i 1904 er den ulykken til sjøs som har krevet flest norske liv i nyere tid, er dette en tragisk hendelse som de færreste har hørt om. DS «Norge» var et emigrantskip som seilte med emigranter over Atlanterhavet for vel 100 år siden. På sin siste ferd fra Kristiania hadde skipet 795 om bord. Utenfor kysten av Skottland gikk «Norge» på grunn og sank i løpet av mindre enn 20 minutter.  Fem overfylte livbåter drev rundt i Atlanteren mellom et og åtte døgn for havaristene ble plukket opp av passerende skip. En av livbåtene ble aldri funnet, men 160 personer ble reddet, 635 omkom, av dem var det 224 nordmenn.

Per Kristian Sebak er en av landets fremste på migrasjonshistorie. Han har skrevet en bok om det tragiske forliset og på Sjøfartsmuseet vil han kåsere om denne lite kjente tragedien i norsk sjøfartshistorie.  Alle interesserte er velkommen og kåseriet starter førstkommende søndag kl. 1400.