Båten til Sam Davis har vunnet Vendee Globe to ganger før.
Roxy nærmer seg Kapp Horn, og er neste båt som vil runde. Offisielt ligger hun 5.plass, men PRB på fjerde har mistet masten.
Bad hair day, heter dette bildet som Sam har sendt fra Sørishavet.

Seiler med øret

Sam Davis gjør enda et hopp opp til fjerdeplass i den tøffe Vendee Globe. Kanskje hennes evne til å lytte til båten har vært nøkkelen til suksess.

Publisert Sist oppdatert

Den engelske jenta Sam Davis er i ferd med å gjøre en prestasjon som kanskje bare Ellen MacArthurs andreplass under Vendeee Globe i 2000/2001 kan overgå. Den gangen vant Michel Desjoyeaux  med samme båt som Sam Davis seiler med denne gangen. Denne båten vant også i 2004 med Vincent Riou som skipper, mannen som reddet Le Cam ut fra den kullseilte båten. Vinneren fra 2000/01 Michel Desjoyeaux har de siste ukene ledet den pågående Vendee Globe Seilasen.

Trygg seiling

Nøkkelen til Sam Davis suksess har vært trygg seiling. Hun har aldri gått over noen satte grenser. Hun har som klart mål å aldri seile fortere enn 25 knop, gjør hun det reduserer hun seilarealet. Mens båtene i front har tatt sjanser har hun ligger trygt bak og sett en etter en av sine konkurrenter forsvinne ut på sidelinjen. Konkurrenter med splitter nye båter og store sponsorbudsjett.

Lytter etter ulyder

Sam Davis har en styrke at hun kjenner båten ned til minste detalj. Stikkkjølen lager en karakteristisk vibrasjonslyd når farten er over 18 knop. Over 20 knop blir bølgeslagende mot kullfiberskroget kraftigere. Hun kan også høre rumling fra luftbobler rundt roret som tyder på at roets tak er i ferd med å slippe.

    – Jeg kjenner alle normale lyder, selv om de kan være støyende, er det som musikk i ørene mine som jeg har tunet meg inn i. Lydene er rene vuggesangen for meg. Det gjør at jeg kan sove godt, selv når jeg seiler fort.

    Men, med en gang jeg hører en ukjent lyd, vokner jeg opp. Da spretter jeg opp på dekk og trimmer om, eller gjør andre forandringer som trengs for en optimal seilas. Det fungerer mye bedre enn alarmklokke. Det gjør at jeg vokner når jeg trenger å gjøre forandringer, og gjør at jeg kan sove når alt er OK.

Fort, men forsiktig

Selv om Sam Davis holder igjen, seiler hun også fort. Hun har flere ganger vært den raskeste båten av alle over 24 timer. Davis ligger 1895 nm bak lederen. Hun vil passere Kapp Horn på søndag. Siste 24 timer har hun seilt 310 nm, og bare de to båtene i tet har seilt raskere.