Et fly fra Chile kunne konstantere at båten hadde gått rundt.
Kun én sjanse

Kun én sjanse

Jean Le Cam viste ikke hvor lenge han kunne overleve inne i den kullseilte båten. Her forteller Le Cam og Riou om den dramatiske redningen.

Publisert Sist oppdatert

Jean Le Cam er nå trygt om bord hos Vincent Riou i «PRB» og har fått sovet bedre enn han noen gang har gjort etter at han startet på soloseilasen Vendee Globe 11. november. Her beskriver han dramaet han opplevde i går.

Tok på varme klær

– Jeg snakket med Vincent Riou på telefon da jeg merket noe underlig med båten. Jeg trodde jeg hadde truffet en container, men kunne ikke se noe. Jeg følte at noe var alvorlig feil. Båten begynte å krenge og den kullseilte. Det skjedde fort. Ballasten på kjølen var borte. Jeg tok på meg overlevningsdrakten og forberedte meg på å overleve kulda.

Trodde stemme var drøm

–Jeg viste at jeg ikke måte forlate båten, men ante heller ikke hvor lenge jeg ville overleve inne i skroget. Når jeg hørte Vincent Riou stemme visste jeg ikke om jeg drømte eller ikke. Da jeg hørte stemmen for andre gang visste jeg at han var i nærheten. Jeg visste også at jeg kun hadde én sjanse på å komme meg ut av båten på. Det var ingen mulighet for å komme seg inn om bord igjen. Åpningen i hekken var under vann, og jeg holdt meg i en liten iglo i baugen. Jeg fikk åpnet luken bak og ting fløt ut, det så Riou.

    Jeg har kullseilt før, og da satt jeg på skroget i fem timer. Jeg visste at jeg måtte finne noe å holde meg fast i. Jeg stakk først ut en fot, så hele kroppen i en bølgebevegelse. Da jeg kom ut så jeg Vincent Riou. Det var et stort øyeblikk.

På skroget

Jeg kom meg opp på skroget og fikk en arm rundt roret (Safran). Jeg fikk tak i tauet og Riou fikk halt meg om bord. I mens dette skjedde kom riggen til «PRB» borti kjølen på min båt, noe som gjorde at masten nesten gikk over bord.

Hørte frykten

Vincent Riou hørte Le Cams rop, og kunne oppfatte redselen i stemmen. – Jeg var redd for at Le Cam led av hypotermi. Båten sank sakte, men jeg visste ikke hvordan Le Cam hadde det inne i skroget. Jeg visste at jeg måte være i nærheten om Le Cam skulle prøve å komme seg ut. Så så jeg ting komme ut av båten, og visste at noe ville skje. Da holdt jeg meg så nærme båten som jeg kunne, sier han og fortsetter:

   

Redd for å skade Le Cam

Første på fjerde forsøk klarte jeg å sende Le Cam en redningsline. Jeg var redd for at en stor bølge ville gjøre at min båt ville skade Le Cam og var derfor redd for å gå for nære. Da riggen hang seg borti kjølen på Le Cams båt så brydde jeg meg ikke så mye om det. Alt som betydde noe var å få Le Cam om bord.

Vil fortsette

Vincent Riou har ikke gitt opp Vendee Globe seilasen. Le Cam skal hoppe av i Ushuaia. Riou er i kontakt med regattaorganisasjonen for å finne løsning på hvordan han kan fullføre seilasen. Reglene sier at det ikke er lov til å få assistanse underveis, men riggen røk under en redningsaksjon, noe som sannsynligvis kan gjøre det mulig for Riou å søke hjelp.