Sjarmerende seilerhelt på Sjøfartsmuseet
Amyr Klink

Sjarmerende seilerhelt på Sjøfartsmuseet

Seileren, konstruktøren, forfatteren og eventyreren Amyr Klink fenget publikum på Sjøfartsmuseet igår

Publisert Sist oppdatert

Norsk Havseiler. og Krysserklubb og Colin Archer klubbben hadde slått seg sammen om et medlemsmøte utover det vanlige da den brasilske eventyreren og forfatteren Amyr Klink underholdt et fulltallig publikum i Sjøfartsmuseets auditorium om sine mange ekspedisjoner og om sine tanker om miljø og båtkonstruksjon.

Klink som bor i strandkanten syd for Rio sammen med kone og to små døtre i en hytte uten elektrisk strøm er levende opptatt av miljøspørsmål og har sine egne spennende ideer om bærekraftig miljø. Med 39 ekspedisjoner til Antarktis bak seg har han registrert minimal issmelting, men en dramatisk økning i UV bestråling. Seil og tauverk som tidligere kunne holde i fem år eller mer, går nå i oppløsning etter ett år i Antarktis, sier Klink.

Han våger også påstanden om at for store båter, 50 fot og større, er motor et mer miljøvennlig fremdriftsmiddel enn seil. Som konstruktør har han arbeidet mye med lettdrevne skrog og drivstofføkonomi og hevder at motor er både rimeligere og mer miljøvennlig enn seil. Han viser blant annet til kostandene ved å fornye en moderne seilgarderobe og det faktum at duken ikke lar seg destruere eller egner seg for gjenbruk.

Amyr Klinks foredrag var preget av varme og lavmælt humor. Han fortale om turen til Antarktis med døtrene og to jevngamle døtre av et vennepar og hvor utslitt han ble å måtte grave frem skatten bestående av en bibel og to flasker Jack Daniels gjennom fire meter is og snø. som han tidligere hadde gravd ned i bar bakke. Men, - Det finnes ikke bedre måte for barn å tilegne seg kunnskap på enn på  seiltur, sier Klink.

Han fortalte også om familien som hadde leid en holk av en båt for å møte ham da han hadde rodd fra Namibia til Brasil. Etter roturen var han frisk og i toppform, mens familien hadde holdt på å dø etter tre dagers venting, fortalte han.

Et sjarmereden bekjentskap som etter foredraget meget fortjent fikk sin flaske Nansen akevitt og NHKs stander overrakt av sterfortredende møteleder Sverre Lorentzen.