Edward og Emil er to spente gutter som får skole på havet i et år fremover.
Pål Bratbak hadde en tøff tur over Nordsjøen
Madonna legger ut fra Åsgårstrand

Til Karibia med tøybleier

Det er tøft å seile på langtur med to små og en baby i en seilbåt på 31-fot. Men enklere blir det ikke når familien ønsker å ta vare på miljøet.

Publisert Sist oppdatert

«Madonna», båten til familen Book Bratbak har alt startet turen til Karibia. Lørdag 9. August seilte familiepappa Pål Bratbak og hans venn Kjetil Skogsholm båten ned til Nederland. Det ble en tur de ikke glemmer.

Full storm i tryne

Pål og Kjetil fikk oppleve Nordjøen på sitt verste. Etter noen få timer med spinnaker kom kulingen som en vegg. Med firer som forseil, og stadig flere rev i storseilet slet de seg sydover non-stop i fem døgn. På det meste var vindmåleren aldri under 40 knop, og den viste 50 knop på maks.

   

Hektiske dager

Pål måtte hjem til datterens navnfest forrige helg, men klarte ikke Dover som var målet, men søkte ly i Den Heder i Nederland. Han rakk festen akkurat. Få timer etter festen dro Pål for å seile militær VM, og kommer hjem noen timer før hele familien setter seg på flyet til Nederland for å starte langturen på ordentlig.

Lavt forbruk

Pauline Book-Bratbak er opptatt av miljøet. Hun ønsker å leve et år om bord uten å gjøre skade. Meningen var å klare seg på enkle midler, men Paulines pappa ønsket å øke sikkerheten om bord, og satte over sin radar på «Madonna».

    Med lille Marina på fire måneder blir det mye bleieskift. Brukte bleier lukter ikke godt, men Pauline vil ikke kaste engangs bleier over bord. De innholder mye plast som det tar lang tid å bryte ned forteller Pauline. Hun satser derfor på tøybleier, og forteller at hun angrer på at ikke brukte det på sine eldre sønner også.

    Inne i tøybleien bruker hun rispapir som kan kastes over bord uten å skade miljøet. Tøybleien består da mest av tiss som vasks lett med håndvask, mener Pauline.

    – Jeg hørt om langturseilere som festet bleiene i kroker og hengte dem etter båten og lot havet gjøre jobben, forteller Pauline til Seilas.

Du kan følge familens tur her