Initiativtaker Bjørn Sundby pg Erik Barfod
Ole With bygde selv sin første snipe under krigen på familiens går ved Tyrifjorden
Harald Grav og Leif Husebye, radarpar fra femtiårene
Hakon Barfod og Ragnar Østensen

Stjernetreff blant gamle snipeseilere på Vestfjorden

Snipeklubben fyller i år 70 år og mange av de gamle stjernene i klassen var igår samlet på Snipenes hovedbase på Østlandet, Vestfjorden Seilforening på Snarøya. Det ble et hyggelig gjensyn med mange av norsk seilsports fordums storheter

Publisert Sist oppdatert

60 åringen Birger Jansen og 79 år gamle Bjørn Sundby, begge fremdeles aktive i klassen, tok initiativet til å samle mange av Snipeklassens storheter i solskinnet på Snarøya igår. Den direkte foranledningen var Snipeklubbens 70 års jubileum som skal feires senere i år.

Her var Hakon Barfod og broren Erik, førstnevnte ikke bare en fremragende snipeseiler, men også dobbelt OL mester i Drake sammen med Thor Thorvaldsen i 1948 og 52. Ragnar Østensen som figurerer på bildet med Hakon Barfod har ikke seilt Snipe på noen år, men seiler fremdeles aktivt og organiserer regattaer i sin egen klasse av 12 fots joller hver mandag fra Nærsnes. Han var den første som «stylet» snipen sin. «Heks» hadde halefinner, en revolusjon i snipeklassen, men ikke forsøkt senere.

Harald Grav og den tidligere sportsredaktøren i Aftenposten Leif Husebye dannet paret Grav/Huseby og var de første som også synliggjorde hele laget på premielistene. Man visste aldri hvem av dem som styrte, men stort sett var det nok den letteste av dem, Harald Grav som satt til rors. - Det var bedre for vektfordelingen, sa Husebye.

Ole With bygde Sniper, både til seg selv og Per Skjønberg fra loven på familegården Sønsterud ved Tyrifjorden under krigen. han var selv aktiv både i Snipe og Finnjolle og er også far til Gazellen som han tegnet, og opphavet til With Marine som idag er det norske North Sails loftet.

Kjell Høgberg var en av Norges ledende juniorseilere i årene rett etter krigen og var aktiv snipeseiler i mange år.

Den første norske Snipen ble bygd i 1937 ved Helle Båtbyggeri etter at Georg Thurmann Christensen hadde fått tegningene av båten som ble konstruert i 1931 av amerikaneren Bill Crosby sendt over fra USA. Båten ble senere utlodningsbåt i Vestfjorden Seilforening der den var stilt ut på julebordene i 1937, 38 og 39.

Snipen som var en moderne, halvplanende jolle var noe helt nytt i forhold til Oslojollen som var enerådende blant jollene her hjemme. Den ble raskt en suksess og klasseklubben ble stiftet i 1938 med Per Skjønberg som forman. Hans skuespillerbrødre Pål og Espen var også kenge aktive i klassen. Også Per Skjønbergs kone Nennemor var med i styret den første tiden.

 

Foruten veteranene Hakon Barfod, Lef Husebye, Harald Grav, Erik Barfod, Brynjulf Romslo, Ragnar Østensen, Kjell Høgberg, Harald Solaas, Gustav Hære, Bjørn Sundby , Ole With og Per Bjerkåsholmen som var møtt frem igår, var også seilere som Per Skjønberg, Jan Erik Dyvi, Morits Skaugen, Per Søhol, Eivind Amble og Nils Monstad aktive i Snipeklassen i årene etter krigen.

Det må ha gledet alle å se aktiviteten i snipeklassen idag, selv om det ifølge Harald Grav er litt flere ender å holde orden på i en moderne Snipe enn da han og Leif Husebye herjet som verst.

Etter samlingen igår var den ordinær onsdagsregatta med ca. 30 Sniper på startlinjen i den lette sommerbrisen, og Hakon Barfod inviterte alle veteranene til å se regattaen fra hans hus med fullt utsyn til regattabanen.