Robin Knox-Johnston
Ellen on stage Falmouth

Elvstrøm til Hall of Fame

Av de seks seilerne som idag ble tatt inn i ISAFs Hall of Fame var det Poul Elvstrøm fra Danmark som fikk størst hyllest fra publikum.

Publisert Sist oppdatert

I nærvær av Kong Harald, Kong Konstantin, dronning Anne Marie, Prinsesse Anne av Storbritannia og den danske kronprins Frederik blr de seks første idag tatt opp i ISAFs Hall of Fame. Den kjente seilsportskommentatoren P.J.Montgomery stod for seremonien.

ISAF fyller i år 100 år og som et ledd i jubileumsfeiringen ble seks seilere tatt opp i den nyinnstiftde Hall of Fame. Ikke uventet var den første utvalgte dansken Poul Elvstrøm som vant fire OL gull i tidsrommet fra 1948 til 1960. I tillegg har han deltatt i to andre OL, senest i 1988. Han startet også seilmakerloftet Elvstrøm Sails, der han ikke lenger er in volvert. Til tross for at computeren ikke er som før, ifølge ham selv, takket han for hederen ved å refere til Kong Konstantin som han trente til OL gull i Drake i 1960. Han mottok publikums stående applaus.

Den andre utvalgte var heller ingen stor overraskelse. Ellen MacArthur har satt navnet sitt i historiebøkene og figurerer stadig på listen over rekordholdene ved sin rekord jorden rund solo non stop.

Tredjemann er bare seks måneder yngre enn ISAF. Konstruktøren Olin Stephens har preget internasjonal seilsport med sine seilbåter fra tidlig på tredvetallet til slutten av århundret, med mange America´s Cup vinnere og topp offshore båter fra hans tegnebrett.

Robin Knox-Johnston var den første til å seile alene jorden rundt non stop i 1968. I 2007 gjentok han bedriften som deltaker i sin egen 5 Oceans Race, 68 år gammel. Sir Robin merket seg alderen på Elstrøm og Stephens og uttrykte at han nok hadde mye ugjort i seiling.

Den femte seileren på ISAFs Hall of Fame var selv ikke tilstede for  motta hederen. Eric Tabarly druknet på havet for vel ti år siden, men var i sin tid den første franske seilerhelten da han i 1964 vant den transatlantiske soloseilasen.

Hans enke Jacqueline var tilstede i Estoril og mottok prisen på vegne av ektemannen. Hun var synlig rørt da hun uttrykte at man med denne hedersbevisningen hadde bidratt til at folk kom til å huske Tabarly for ettertiden.

Heller ikke brettseileren Barbara Kendall med gull, sølv og bronse i OL var tilstede for å motta heder og hyllest, men P J Montgomery hadde tidligere i høst tildelt Kendall hedersbevisningen ved en privat og hemmelig seremoni i Auckland. Kendall er i disse dager taler på IOC konferanse i Dubai og hennes fravær var derfor unnskyldt.