Pris til losskøyte

Christiania Seilskuteklubb deler i år ut den årlige prisen til Stiftelsen Losskøyta Frithjof II i Larvik.

Publisert Sist oppdatert

Seilskuteprisen deles ut hvert annet av Christiania Seilskuteklubb. Prisen går 2007 til Stiftelsen Lossøkyta Frithjof II, Larvik.

Losen Thor Andersen (1843-1920), Thor Ula, var sønn av Anders Jacob Johansen (1815-1881), også kjent under navnet Ulabrand. Da Thor Ula skulle ha ny båt 1896, gikk han til en erfaren båtygger som gjennom mange år hadde levert bruksbåter og losskøyter.

Mesteren het Thor Martin Jenssen og drev Porsgrunds Båtyggeri.

Bedriften regnet seg som spesialist påygging av losskyter, og Thor Jenssen hadde tidligere vært ansatt som formann ved Colin Archers båtbyggeri i Larvik.

Frithjofs tegninger forsvant i en brann i 1903. Vi vet derfor ikke sikkert hvem som konstruerte båten, men sannsynligvis var det en konstruktør som het Fredrik Johannessen og arbeidet ved Porsgrunds Båtyggeri.

Thor Andersen brukte Frithjof II som losskøyte fra 1896 til han sluttet som los i 1905. I 1915 ble skøyta solgt til hvasserlosene Marcus Olsen, Severin Andreassen og Hans Jacob Hansen, og gikk inn i det faste losvaktholdet ved Ferder. Motor ble installert samme båt.

Frithjof II seilte som losskøyte fra Sandsund på Hvasser frem til 1949, da var det slutt, etter mer enn femti år

I 1949 ble Frithjof kjøpt av et konsortium i Oslo, og i 1954 ble den overtatt av nye eiere, under navnet "Cara". I 1984 ble "Frithjof II" kjøpt hjem til Larvik av Stiftelsen Losskyta Frithjof II. Siden da er det utfrt omfattende restaureringsarbeider med utgangspunkt i fartyets opprinnelige utforming.

Seilskuteprisen 2007 er en anerkjennelse av det store arbeid Stiftelsen Losskøyta Frithjof II har gjort for Losskyta Frithjof II, og bruken av skøyta i arbeid for barn og unge i samarbeid med "Frithjofs venner".

Seilskuteprisen 2007 overrekkes ombord på Frithjof II i Stavern, tirsdag den 18. september kl. 1800.