Gratulerer med dagen, Kong Harald
50 foteren «Fram XV»
ILC 40 «Fram XIV»
Halvtonneren «Fram VIII»
5,5 meteren «Fram II»

Gratulerer med dagen, Kong Harald

Et samlet Seilernorge gratulerer idag Kong Harald V med 70 års dagen og ønsker ham fortsatt mange gode år på regattabanen.

Publisert Sist oppdatert

Vår seilerkonge la i fjor bak seg en av sine mest hektiske sesonger siden han ble aktiv på regattabanen. Med den nye «Fram XVI» kastet han seg inn i den kanskje mest kompetitive offshore klassen av alle og i konkurranse med proffseilere fra America´s Cup og Volvo Ocean Race ledet han sitt norske amatørlag til respektable plasseringer gjennom hele sesongen.

Kongen begynte å seile allerede i tiårs- alderen med 12.5 kvadratmeteren «Fram» og viste raskt at han hadde både evner og vilje til å hevde seg i seiling. Senere ble det 5,5 metere og Solinger i tre olympiske regattaer der han riktignok aldri lyktes helt, men med seire i Amerikansk mesterskap, KielerWoche og Gullpokal var daværende Kronprins Harald i fremste rekke av våre internasjonale seilere i 60- og 70 årene.

Etter en selvpålagt regattapause etter OL i 1972 kom Kronpris Harald tilbake på regattabanen i 1983 med halvtonneren «Fram VIII». Med 4. plass i VM ble en ny karriere staket ut og resultatene lot ikke vente på seg. VM seieren i One Tonn VM i 1987 er utvilsomt et sportslig høydepunkt i en lang karriere, men Kongen har også i tiden etter VM seieren med «Fram X» vært svært aktiv i ILC 40, IMS og nå TP52 klassene.

Seilas tegner et portrett av seilerkongen i bladet som er i handelen i månedsskiftet februar/mars der det også fremgår at mannen som i sin kongegjerning fremstår som mild og vennlig, både er aggressiv og temperamentsfull når han får et båtratt i hendene.