Kongens første 5,5 m på Hamburgmessen

Kongens første 5,5 m på Hamburgmessen

Å restaurere en gammel kongebåt er ekstra stas, selvsagt. I år er Kong Haralds første 5.5. meter som ny igjen i Tyskland. Båten var en av attraksjonene på årets store båtmesse, Hanseboot i Hamburg.

Publisert Sist oppdatert

«Fram II», en 5,5 m R tegnet av Sigurd Herbern og bygget av Asbjørn Johnsen i Son i 1958, var et av årets blikkfang på den store båtmessen i Hamburg. «Fram II» var kronprins Haralds første 5,5 m. Den ble gitt av gode venner til Kronprinsens 21-års dag i februar 1958.

Båten var bygget i gaboon og var en av de første båtene her hjemme som fikk et ytre belegg av glassfiber og polyester, fremgår det av en omtale i Seilas nr. 4 fra 1958. Innvendig var alt treverket malt med en spesiell plastmaling. Det var plastbåtpioneren Håkon Barfod som sto for denne delen av produksjonen. Alle beslag til båten ble innkjøpt i England, masten var i aluminium i ett stykke og roret var laget i plast. Seilene – storseil og fire forskjellige fokker var sydd i terrylene i USA – alt i følge reportasjen i Seilas.

Nå var båten totalrenovert og like god som ny. Interessen for klassiske båter og for restaurering av gamle båter er stor i Tyskland. «Fram II» var et eksempel på hvordan noe som nærmest var et vrak, kan bli god som ny i de rette hender. Ved siden av båten var omtalen i Seilas slått opp sammen med målebrevet utferdiget av Det norske Veritas v/ Tore Viig 23.6. 1960.