Biografi for sørlendinger

Sam O. Berge er et navn i hvert fall seilere fra Grimstad vil kjenne.

Publisert Sist oppdatert

Sam O. Berge (1892-1988) er mannen som konstruerte Grimstadjollen. Samuel Olsen Berge var også en av verdens beste modellbåtseilere før annen verdenskrig. Han var også en mann man la merke til der han til daglig vandret rundt i Grimstads gater iført KNS-lue, blazer og lys bukse.

Nå har Sam O. Berge, som ikke har vært uten betydning for norsk seilsport, fått sin biografi ført i pennen av Alf Kjetil Igland og nylig utgitt på Portal Forlag AS. En «dokumentarisk biografi» kaller forfatteren boken på 350 sider.

Grimstadjollens far

Sam O. Berge var sønn av en møller og hadde samme yrke selv frem til 1943, da han fullt og helt viet seg til båtkonstruksjon. Rundt regnet 300 båtkonstruksjoner forlot tegnebrettet hans, og den mest kjente er Grimstadjollen, som han kalte «barnet sitt». Den første båten ble bygd i 1944 hos båtbyggeriet til Bernhard Fjellvik i Vikkilen.

Og om bakgrunnen for konstruksjonen, sa Sam O. Berge i 1958:

– Folk syntes Oslo-jollen ble for liten og så tenkte jeg at jeg skulle lage en noe større båttype, med halvdekker og fast kjøl. Resultatet ble altså Grimstadjollen, og den slo nokså fort igjennom. KNS kjøpte tegningene.

225 eksemplarer regner man med det er blitt bygd av Grimstadjollen.

Tidlig plastalder

Sam O. Berge var sammen med Herbert Waarum også svært sentral i glassfiberbåtens tidligste år i Norge da han tegnet flere av de første Herwa-modellene, som regnes som Norges første glassfiberbåter.

For sørlendinger som ennå ikke har funnet julegaven til familiens historieinteresserte, kan kanskje nettopp boken «Sam O. Berge – en livsskildring» være redningen?