«Rainbow II» fikk skroget slipt ned som så ble belagt med glassfiber og malt. Foto fra båtens Facebook-side.
«Rainbow II» var med å starte trenden med store genuar. Båten hadde delt lateralplan.

Restaurert vinner

«Rainbow II» var starten på New Zealands seilhistorie. Nå er båten tilbake på regattabanen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDET: «Rainbow II» seiler igjen. Foto fra båtens Facebook-side.

«Rainbow II» er New Zealands gjennombrudd i internasjonal havkappseiling. Båten er konstruert av Sparkman & Stephans og ble bygget i New Zealand i 1967. Båten har mye til felles med Swan 36, men er en litt senere konstruksjon. Båten vant Sydney Hobart Race i 1967.

Første mann på månen

Samme dag som Apollo 11 landet på månen vant «Rainbow II» VM i One Ton Cup på Helgoland i Tyskland. Båten var eiet av seilmaker Chris Bouzaid. For å betale kostnadene for transport av båten fra New Zealand til Europa ble båten solgt etter regattaen. «Rainbow II» ente på Bermuda.

Tilbake etter 45 år

42 år etter seieren i Tyskland kom Bouzaid over båten som et på Bermuda. Den var da seilbar, men sliten. Han samlet sine seilvenner og kjøpte båten som ble så gitt til Street’s Classic Yacht Charitable Trust som satte den i stand. For noen uker siden kom båten på vannet igjen i New Zealand etter 45 år.

Leder regatta

For øyeblikket holdes One Ton Revisited på New Zealand. Der deltar det seks restaurerte regattabåter fra 60, 70 og 80-tallet. Etter to dagers seiling så leder «Rainbow II». Båtene seiler nå etter IRC-ratig. Du finner regattaen her.

Om du liker å mimre om dagene med IOR-båter, så er RB Sailing en blogg å følge.

«Rainbow II» har egen Facebook-side.

Wai Aniwa, Revolution, Result, Rainbow II og Pacific Sundance fra starten av One Ton Revisitedpå søndag. Foto: Royal New Zealand Yacht Squadron.