DEN FØRSTE TUREN: Fra den første turen med NORsteam etter at kong Harald hadde gitt båten i gave til Norges Seilforbund. Harald står akter for å instruere det unge mannskapet.
VISTE TIDLIG TALENTER: Prins Harald (16) som elev på Oslo Katedralskole. Det synes at han tidlig trivdes bak kateteret.
INSTRUKTØR: På 1970-tallet var kong Harald en hyppig benyttet instruktør. Her i en seanse fra sjøfartsmuseet på Bygdøy.
LÆREMESTER: Unge seilere i ivrig diskusjon med læremesteren Harald.
DIPLOM: Glade og stolte NORsteam-jenter har fått diplomet av kong Harald.
VAR BAK: Kong Harald ler godt når han får bildet av at han ligger bak elevene sine.

Majestetisk læremester

«For en kongemanøver!» roper en ung seiler. Fra sin posisjon helt akter i seilbåten, er det en som rekker hånden i været. «Det var meg. Jeg er jo Konge.»

Publisert Sist oppdatert

Mannskapet skimter et smil hos sin læremester. Det er sommer og året er 2009. De befinner seg om bord i den 51 fot lange regattabåten Fram XV. Båten har Harald gitt i gave til Norges Seilforbund året før. Kong Harald er med som instruktør, og han skal lære ungdommen kunsten å seile en stor båt. Frem til 2008 har norsk seilsport stort sett dreid seg om jolleseiling. Riktignok har flere av de seriøse utøverne gått til anskaffelse av større båter. Men Norge har fortsatt en lang vei å gå for å kunne hevde seg internasjonalt i storbåtseiling.

Espen Guttormsen sitter som generalsekretær i Norges Seilforbund, og har selv erfaring med storbåtseiling fra internasjonale regattaer. Han har deltatt i Volvo Ocean Race som mannskap og vært vaktkaptein om bord i Knut Frostads båter, INNOVATION KVÆRNER og DJUICE. Han deltok også på Frostads 60 fots trimaran, TEAM ACADEMY. Generalsekretæren blir en viktig pådriver for opprettelsen av storbåtprosjektet NORsteam. Navnet er en forkortelse for Norwegian Steam, et fellesnavn på de mange nordmennene som i mellomkrigstiden var aktive mannskap om bord i de amerikanske America’s Cup-båtene.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER