Olympiske helter: Peder Lunde jr. og Bjørn Bergvall

OL-GULL: Peder Lunde jr. og Bjørn Bergvall overrasket alle da de tok gull under OL i Roma i 1960. Veien til å kunne representere Norge var brokete.
ORIGINAL FD: De første FD-ene hadde lukket cockpit, men Alpa-jollen Peder Lunde jr. og Bjørn Bergvall brukte i OL, var åpen helt ut til hekken. Trapes-belte var en relativt ny oppfinnelse i 1960.
SANNHETENS ØYEBLIKK: Premieutdelingen avholdes i Roma og den norske duoen i Flying Dutchman blir overrakt sine gullmedaljer.
FIRE OL-DETAGELSER: Peder Lunde jr. er en av Norges største seilerolympiere og en av få som har vunnet to medaljer; i 1960 (Flying Dutchman) og 1968 (Star). Han deltok også i 1972 (Tempest) og i 1976 (Soling).
BJØRN BERGVALL: Etter at han vant OL-gull i 1960 og EM-sølv i 1962 ga Bjørn Bergvall seg med seiling på elitenivå.

Respektløs ungdom

Peder Lunde jr.s OL-medaljer i Flying Dutchman og Star ruver i norsk seilhistorie. Som den femte norske utøveren med to medaljer i olympiske seilaser får han sin plass i KNS´ «Hall of Fame».

Publisert Sist oppdatert

Det vakte betydelig oppsikt, også utenfor seilkretser, da Peder Lunde jr. og Bjørn Bergvall tok gull i den nyetablerte Flying Dutchman-klassen under de olympiske seilasene i Roma i 1960. Peder var da 18 år og fremdeles gymnasiast ved Oslo Handelsgymasium, mens den tre år eldre Bjørn sto på terskelen til skistipend på et universitet i USA, etter å ha vært blant landets beste alpinister i en årrekke. Det var også gjennom skisporten de to møttes.

Fra kjente seilerfamilier

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER