Viderefører tradisjonene

ENGASJERT: Kronprins Haakon engasjerer seg i surfing på organisatorisk plan i Norges Seilforbund.

Kronprinsen engasjerer seg i surfing

Kronprins Haakon er blitt medlem i den nyopprettede surfekomiteen i Norges Seilforbund (NSF).

Publisert Sist oppdatert

Surfing står på det olympiske programmet i Tokyo i 2020, og til neste år skal EM i surfing arrangeres i Stavanger. Surfing, som lenge har vært en uorganisert aktivitet i Norge, ble tatt opp som egen gren i Norges Seilforbund i 2013, på linje med brettseiling, kiting og stand up paddle (SUP).

Det er med andre ord Norges Seilforbund som nå administrerer surfing i Norge, og det er i en nyopprettet surfekomité i forbundet hvor kronprins Håkon har takket ja til å være medlem.

Også i EM-komiteen

Kronprinsen har også sagt ja til å sitte i hovedkomiteen for europamesterskapet i surfing i Stavanger i 2017 og 2018. I 2017 er det EM for seniorer og i 2018 EM for juniorer.

– Det er utrolig kjekt og inspirerende at kronprinsen engasjerer seg i surfing. Etter flere møter er jeg positivt overrasket over hans kunnskap om det norske og internasjonale surfemiljøet. Dette er absolutt noe han brenner for, sier Tore Kramer, leder av Norsk Surfklubb i en pressemelding fra NSF.

Lange tradisjoner

Den norske kongefamilien har helt siden kong Haakon VII kom til Norge i 1905 vært sterkt knyttet til seiling. Både kong Olav og kong Harald hadde og har en lang seilkarriere på internasjonalt topplan, men mange i seilmiljøet har vært redd for at kongefamiliens interesse for seiling ville bli borte med kong Harald.

Prinsesse Märtha Louise har aldri deltatt aktivt i seiling. Kronprins Haakon prøvde seg litt i Yngling i ungdommen og er senere blitt en habil brettseiler, men kun på et hobbyplan og ikke som seriøs utøver. Nå vil han imidlertid engasjere seg organisatorisk innen surfing, som hører inn under seilforbundet.

– Norges Seilforbund er blitt et fleridrettsforbund med surfing som ny idrett i tillegg til seiling. Vi ser frem til å få dem med i vårt forbund, og det vil berike arbeidet med å gi folk glede av å være på sjøen. Å få kronprinsen med i integreringsarbeidet er særdeles nyttig og ikke minst svært inspirerende. Han følger jo på denne måten opp familiens sterke interesse for idrett på sjøen, sier Tor Møinichen, president i NSF.

Stort løft i Stavanger

Den nye surfekomiteen skal organisere surfing som idrett i Norge. Arbeidet med landslag og bredde har, ifølge NSF, fått et løft etter at surfing ble tatt opp som ny idrett i OL Tokyo 2020.

EM-ene i 2017 og 2018 skal arrangeres av Stavanger Surfklubb, og klubben har samarbeidet tett med Region Stavanger for å få arrangementet til Norge og Jæren. Stavanger kommune, Klepp kommune, Sola kommune og Rogaland fylkeskommune støtter arrangementet, og arrangøren arbeider nå med å knytte til seg relevante samarbeidspartnere.

– Det er første gang europamesterskapet i surfing arrangeres i Skandinavia, så dette er en milepæl for idretten i Norge. Vi er veldig glade for å ha kronprinsen med på laget i dette arbeidet, sier Kramer.

Det er forventet at 15 nasjoner deltar med landslag. Det blir åpningssermoni i Stavanger 30. september og konkurransedager frem til 8. oktober 2017. Mesterskapet vil foregå på Jæren, nærmere bestemt på Borestranden i Klepp kommune.