MANGLER: Båtpleieprodukter skal være godt merket med advarsler for farlige kjemikalier.
Båtpussen kan være skadelig både for miljøet og for båteieren.

Mangler faremerking

Kontrollaksjon viser at 12 av 13 importører selger farlige båtpleieprodukter uten tilstrekkelig faremerking, eller sikker emballasje.

Publisert Sist oppdatert

Miljødirektoratet har fulgt opp tidligere kontroll i høst og vinter med ny kontroll av 13 importører av båtpleiemidler. Også den nye kontrollen viser utilstrekkelig merking. De fleste av importørene hadde mangelfull eller ingen kjennskap til hvilke plikter de har ifølge kjemikalieregelverket.

Av de 13 importørene solgte 12 farlige kjemikalier uten tilstrekkelig faremerking på emballasjen.

Båtpleieproduktene brukes i stor grad av privatpersoner og inneholder stoffer som kan være skadelige både for mennesker og miljø. Båtpleieproduktene skal ikke inneholde forbudte stoffer. De skal være riktig merket med norsk tekst slik at forbrukerne forstår risikoen og kan ta forholdsregler ved bruk, forteller avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet.

I løpet av tilsynene oppdaget Miljødirektoratet to tilfeller der kjemikalier merket som giftige, ble solgt til private forbrukere. Miljødirektoratet fant også ett kjemikalieprodukt med ulovlig innhold. Av de kontrollerte kjemikaliene manglet tre følbar faremerking for synshemmede og ett manglet barnesikker lukking. De ulovlige kjemikaliene som ble funnet, er fjernet fra butikkhyllene.

Les mer på Miljødirektoratets nettsider.