Jakter stormer

Jakter stormer

For at Red Bull Storm Chase skal bli arrangert må det blåse minst 50 knops vind. I helgen viste vindmåleren 70 knop. Se film

Publisert Sist oppdatert

Franske Thomas Traversa er verdens beste uvær-seiler. Han har nettopp vunnet Red Bull Storm Chase etter tre runder. Red Bull Storm Chase er et mobilt arrangement. Arrangøren følger med på lavtrykkene rundt om på jorda, og om det varsles riktig ille vær, så blir arrangementet satt i gang i løpet av 48 timer. Det er blitt plukket ut syv ulike aktuelle steder. Arrangøren plukket ut ti verdens beste bølgeseilere i verden. Første runden gikk i Irland i januar 2013. Forholdene skremte vettet av verdenseliten som er vant med å seile i perfekte bølger under brennende sol. Seks seilere gikk videre til runde to som ble holdt på Tasmania i august hvor vinterstormer fra Sørishavet satte dagsorden. Finalerunden gikk i Cornwall, sydvest-tippen av England lørdag. Ditt kom fire finalister. Uværet som har gitt skader i England for over seks milliarder kroner var en perfekt arena for arrangørene.

Spe franskmann

For kun få år siden var det utenkelig at noen seilere kunne mestre seiling i nær orkan styrke. I Cornwall var i tillegg bølgene over ti meter høye. Vinneren Thomas Traversa mangler frykt. Mannen som veier kun 61 kilo hoppet høyere, og mestret bølgene langt bedre enn sine konkurrenter når forholdene var på sitt verste. Traversa debuterte i windsurfernes proffliga i 2003, og vant Cold Hawaii, verdenscup i Danmark i 2012. Han ble i 2013 ranket som nummer fire i verden.

On shore og off shore vind

Seilerne startet med pålandsvind med ville bølger. Vinden dreide etter hvert parallelt med bølgeretningen, noe som gjorde de svært krevende for seilerne. Arrangementet ble så flyttet et sted hvor vinden blåste mot bølgene. Med snillere bølger var ikke Traversa like suveren, men fremdeles best. Deltagerne blir dømt ut fra deres hopp, og hvordan de rir bølgene. I motsetning til verdenscupen, så kan seilerne også få høye poeng, selv om de tryner i landingen. Sikkerheten har vært på topp, og ingen har blitt skadet under arrangementet.

Verdig vinner

Jeg ble slått ut bare av å komme i finalen, så bare å bli nummer to virker uvirkelig. Jeg er super happy for Thomas. Så tynn og liten, men allikevel seilt som en villmann, forteller sølvvinneren Marcilio Browne fra Brasil. Thomas vant alle rundene, og fortjente å vinne, forteller bronsevinner Leon Jamaer fra Tyskland.