Naturvernforbundet til kamp mot forsøpling av sjøen

98 prosent av sjøfuglene har plast i magesekken og 70 prosent av alt søppelet i sjøen er plast, viser en stor, ny undersøkelse. Under årets Miljøfestival i Tvedestrand 2. – 5. august går startskuddet for kampanjen «Levende kyst».

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Gammelt tau og garnvaser er det mye av i skjærgården. Det er ikke bare stygt å se på,  sjøfuglene setter seg ofte fast i vasene og både fisk og fugl får biter av det i magen. Bilder fra Oslofjordens Friluftsråd.

Forsøplingen av havet og strendene er bare blitt verre og verre de siste tiårene, konstaterer Norges Naturvernforbund som nå slår alarm og lanserer en stor, landsomfattende kampanje som tar sikte på å bekjempe forurensingen og rydde opp i alt søppelet som ligger på bunn eller flyter omkring.

Verst er all plasten som dumpes i sjøen går det frem av Naturvernforbundets undersøkelser. I siste nummer av forbundets magasin, «Natur og Miljø», slås det fast at havet dynges ned av avfall og plast. Dette fører til at søppelet tas opp og spres i næringskjeden og tilslutt ender i fisken vi selv spiser. Giftstoffene fra plasten spres raskt i økosystemene. Det uhyggelige er at all plasten som ikke er brent eller resirkulert fortsatt finnes i naturen. Og en alt for stor del av dette driver rundt i havet eller er havnet på sjøbunnen.

Stadig større konsentrasjoner

Plasten deles opp i stadig mindre biter og mange dyr sluker bitene glupskt. Plasten havner i magesekken der giften tas opp i kroppen. Men plasten blir ikke fordøyet. Etter hvert som de minste fiskene og dyrene blir bytte for de større, samles giften i større konsentrasjoner i næringskjeden. Derfor er det så viktig at forurensingen av havet stoppes og at plast og annet søppel som driver rundt eller havner på bunn og langs strendene ryddes opp og fjernes, understrekes det fra ledende hold i Naturvernforbundet. Videre krever forbundet at det må bli strengere regler for avfallsdumping til havs og langs kysten, samtidig som resirkuleringen av plast må økes. 

Mens båtfolket tidligere ble beskyldt for å stå for mye av forsøplingen på sjøen og langs kysten, viser det seg nå at det meste av søppelet er relatert til fiskeri, oppdrett og sjøfart. Mye av det som ligger på bunn eller er havnet i fjæra er garnrester, fiskekasser, tau og søppel som er dumpet fra skip eller land.

I følge en rapport fra 2009 som er referert i «Natur & miljø» ligger 70 prosent av den marine forsøplingen på havbunnen, mens 15 prosent flyter omkring i sjøen og de siste 15 prosentene er havnet i strandsonen.

I tillegg til giftskadene som fisk og andre dyr i sjøen får i seg når de spiser av plasten, blir sjøfugl og fisk ofte sittende fast i søppelet som driver i sjøen eller er havnet på bunnen.  Det er derfor mange gode grunner til å ta den marine forsøplingen på alvor. Naturvernforbundet håper at kampanjen «Levende kyst» får bred oppslutning både hos myndighetene lokalt og sentralt så vel som fra alle oss som tilbringer mye av vår fritid på sjøen.