Gluppø er en av de mange flotte uthavnene på Västkusten
Fortøyningsbolter i land er til god hjelp i uthavnene på den svenske vestkysten. Her fra Väderøene lengst ut mot vest i Sverige. (Foto: H. Nissen-Lie

300 naturhavner på Västkusten

Den svenske vestkysten er populær blant norske turseilere. De mest kjente havnene er gjerne fylt opp tidlig på dagen i ferietiden. Da er det fristende å finne en naturhavn, og til det krever et godt sjøkart og informasjon.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbildet: Gluppöbassengetutenfor Fjällbacka.

Svenska Kryssarklubben, SXK, er nå verdens største båtklubb med over 40.000 medlemmer. 500 funksjonærer arbeider frivillig for å gjøre medlemmenes båtliv bedre og tryggere.  En av medlemsfordelene er den imponerende «Gästhamnsguiden» og de verdifulle havn- og farvannsbeskrivelsene som utgis og oppdateres fortløpende.

For dem som legger sommerturen til Västkusten – de gamle norske traktene fra Strømstad og helt syd til Gøtaelvens utløp, har SXK et fristende tilbud: En perm med svært detaljerte fotos og beskrivelser av 300 naturhavner. alle med kart og flyfotos der tometers dybdekurver er inntegnet. Til hver havn følger også en beskrivelse av innseiling, hva slags bunn det er, hvor det er best å ankre, hvor du finner bolter i land, osv. Permen, «Västkustens Naturhamnar i Färg», oppdateres hvert år.

- Gluppø er en av de mange flotte uthavnene på Västkusten. Her ligger man godt beskyttet mot vind og sjø fra alle hold.  På bildet er Kryssarklubbens utlagt medlemsbøyer avmerket, det samme gjelder boltene i land rundt hele bukten. Dybdeangivelsene viser også hvor du best kan ankre opp om bøyene er opptatt. Videre er toaletter og søppelboder i land inntegnet. Alle de 300 naturhavnene er avbildet med slike flyfotos.