Du kan fylle drivstoff på øygruppen.
Turens høydepunkt så langt
Turens høydepunkt så langt
Turens høydepunkt så langt
Utsikten fra fyret er god.
Du finner en butikk og ett postkontor på øygruppen.
Kvitsøy har et vippefyr fra 1700-tallet.
Kvitsøy fyr ruver. Tårnet ble bygget i 1829.
Spennende innseiling til havna på Kvitsøy.
Turens høydepunkt så langt

Turens høydepunkt så langt

Det sies at Kvitsøy har like mange øyer som det er bein i en sild.

Publisert Sist oppdatert

Kvitsøy er et sted jeg må tilbake til. Et sjarmerende øysamfunn mellom Stavanger og Haugesund. Ikke rart båtbransjen går godt i Stavangerområdet. Ryflyket og Boknafjorden nord for Stavanger minner litt om Kroatia. Det er spennende øyer i alle retninger, og i passe avstand. Langt nok til å føle at man er ute på sjøen, men kort nok til at man knapt rekker å bli sjøsyk før man er fremme i dårlig vær, eller bare loke av gårde i godvær uten stress.

God havn

Tross for at Kitsøy er lav, kun 25 meter på det høyeste, og ikke gir så god ly for vinden, så er det flere gode havner på øygruppen. Vi valgte gjestebryggen i sentrum. Innseilingen er trang, men er farbar for selv større lystbåter. Det er mange holmer og skjær, men innseilingen er godt merket opp. Ikke en dønning kommer helt inn til bryggene.

Vil tilbake

Kvitsøy er et sted det var leit å forlate. Det er mye spennende spor av historie vi dessverre ikke hadde tid til å studere. Det finnes en rekke turstier på øya som er godt merket. Serveringsteder derimot var det lite av i april. Men gjestebryggen hadde de fasilitetene som trengs. Do, dusj og heldigvis også strøm.

Gammel historie

Ut mot vest ligger Kvitsøy. En lav øygruppe på bare 6,17 kvadratkilometer, og er dermed landets minste kommune i følge Wikipedia. Kvitsøy kommune består av 167 øyer, holmer og skjær. Fire av disse er bebodd: Kvitsøya, Langøy, Kvitingen og Hellesøy. På øyene bor det 530 personer i følge en fastboende, men folketallet mangedobles om sommeren. Når vi besøkte øya var det få personer å se. Kvitsøy har en lang historie og har vært et kjent landemerke hels siden vikingtiden. På øye befinner det seg et nesten fire meter høyt steinkors som fra tiden Norge ble kristnet. Like ved steinkorset ligger ruinene av St. Clemenskirken. Denne ble etter sagnet revet i 1270. Døpefonten fra St. Clemenskirken er funnet og fungerer som døpefont i dagens kirke, som ble bygget i 1600, i følge nett leksikonet.

Du finner Ydstebøhavn Gjestekai på Kvitsøy her

Vis større kart