Norge på det internasjonale miljøkartet

En ny tilstandsrapport om marin forsøpling trekker frem det frivillige engasjementet i Norge som et viktig bidrag i arbeidet mot miljøproblemet.

Publisert Sist oppdatert

Norge er blant de godt over 100 landene og 600 000 frivillige som samles om å rydde strender for et bedre miljø. Solhjell hedrer strandrydderne. Les hva som ble sagt om det norske bidraget.

Fremhevet norsk rolle

Norge tok offisielt del i den internasjonale strandryddedagen for første gang i 2011. I rapporten som miljøorganisasjonen The Ocean Conservancy ga ut idag, blir innsatsen til de rundt 2000 norske strandrydderne trukket fram som et av aksjonens høydepunkter. Pilotprosjektet ble gjennomført av  Hold Norge rent, og får en oppfølger allerede i mai der alle nordmenn kan ta del.

Strandryddere over verden samlet lyspærer nok til å lyse opp Eiffeltårnet

Det ble funnet nok klær til å kle opp hver enkelt publikummer i OL London 2012.

Det ble funnet nok matemballasje til at en person kunne ha spise take-out til hvert måltid i 858 år.

Det ble funnet lyspærer nok til å lyse opp hele Eiffeltårnet.

Internasjonale funn

Globalt ble det samlet inn 4106 tonn marin forsøpling fra 33 440 km med kystlinje* i 2011. Det ble funnet store mengder sigarettsneiper, bruskorker, drikkeflasker av plast, plastposer og matemballasje. Det ble også funnet 245 dyr som var skadet eller drept som direkte følge av marin forsøpling. Av mer merkelige funn kan nevnes 139 fjernsyn, 155 doseter, 203 sykler og 195 mobiltelefoner. Det totale antallet påmeldte ryddere var 598 076.

Den nye miljøvernministeren er opptatt av strandrydding

- Strandryddedagen er en flott oppvisning av miljøengasjementet langs hele kysten. Dette trengs selv om vi også jobber internasjonalt for å hindre forsøpling av havene. Avfallet som driver i land langs kysten er ikke bare stygt, det er også en trussel mot dyre- og fuglelivet, sier m iljøminister Bård Vegar Solhjell.

Rydd en strand denne våren!

I Norge ryddet 2000 mennesker i alt 100 km med kystlinje ryddet for 50 646 gjenstander. Disse veide til sammen ca. 19 tonn, og ble lagt i totalt 1242 søppelsekker. Også langs norskekysten ble det funnet dyr som hadde dødd som konsekvens av marin forsøpling. Nordland og Rogaland hadde desidert flest påmeldte strandryddere, med henholdsvis 599 og 475, men mange fylker var godt representert.

- Folk er veldig motiverte til å gjør noe sammen for samfunnet. Strandrydding passer perfekt - det er gøy, og det bidrar på en svært positiv måte til en viktig miljøkam p , sa  Emily Robertson, kampanjeleder i Hold Norge rent, til The Ocean Conservancy.

5. mai i år arrangerer Hold Norge rent en egen nasjonal strandryddeaksjon. Hold Norge rent oppfordrer alle til å bli med ut og rydde.

- Det er svært populært å rydde, og vi ser at flere og flere registrerer det de finner. Tallene samles og bidrar til nasjonal og internasjonal statistikk, som igjen gjør det mulig å se på løsninger til avfallet på avveie, sier Emily Robertson.

Hva er marin forsøpling?

Marin forsøpling er et alvorlig miljøproblem som ikke vil bli borte av seg selv. Av søppelet som forurenser norskekysten, kan mesteparten spores tilbake til aktivitet på norsk jord og nære kystfarvann. 15% av den marine forsøplingen i Norge ligger på strender og langs kysten. Plast og farlig avfall, samt tapt fiskeutstyr som tau, teiner og garn, utgjør de største truslene. Foruten å tilgrise naturen og spolere våre naturopplevelser, er de en stor fare for sjøfugler og andre dyr. 

Strandryddedagen 2012 

Den norske Strandryddedagen går av stabelen lørdag 5. mai, men ryddeaksjoner vil finne sted utover våren. Hele uke 18 er kampanjeuke for Strandryddedagen. Fredag 4. mai er for øvrig strandryddedag for skoler, bedrifter, offentlige virksomheter og sponsorer. Det er alltid behov for dyktige ryddere og rydderledere, og de som vil kan melde seg på direkte gjennom nettsiden ryddenstrand.no. Her er det også mulig å få en grundig innføring i marin forsøpling, lese relevante nyhetssaker, få tips til strandrydding, og registrere det man har funnet. De som rydder før eller etter 5. mai, er uansett en del av kampanjen dersom de registrerer avfallet de har funnet på ryddenstrand.no.