Cambrigde Bay ligger langt inne i Nordvestpassasjen
«Maud» i Cambrigde Bay idag

Vant ankesaken i Cambrigde Bay

Tanberg Eiendom AS og prosjektleder for «Maud Returns Home», Jan Wanggaard smiler ekstra bredt om dagen etter at nordmennene vant frem med anskesaken og fikk eksporttillatelse for polarskuta «Maud».

Publisert Sist oppdatert

Ankesaken fra de norske eierne av polarskuta «Maud» ble behandlet i Canada i forrige uke, og allerede fredag ble prosjektleder Jan Wangaard informert om sakens lykkelig utfall. Nå skal hjemreisen forberedes, og i henhold til Wangaard vil man ta seg god tid med forberedelsene som i sin helhet skal skje i Norge slik at an begrenser tiden i Cambridge Bay som ligger dypt inne i Nordvestpassasjen der man vi ha begrenset tid til rådighet på grunn av isforholdene.

Ifølge Jan Wanggard er den delen vraket som ligger under vann i god stand og det vil ikke vært spesielt komplisert å løfte skroget opp på en lekter. Eieren Tandberg Eiendom har garantert for hjemtransporten og selv om dette blir en kostbar operasjon. Man planlegger å kjøpe en egen slepebåt og lekter for transporten som etter planen skal starte sommeren 2013. Ruten hjem til Vollen kan legges østover med en mulig overvintring på Grønland, aller vestover gjennom Nordøstpassasjen via Murmansk og Vardø.

Aksjonen Maud Returns Home vil markere vedtaket i Canada med åpent hus i Smuget 1, gågaten i Asker sentrum, lørdag 24. mai kl 1400. Her vil det være mulig å få flere opplysninger om prosjektet og det blir servert forfriskninger.

Jarmund/Wigsnæs Arkitekter til venstre og Snøhetta er invitert til å lage forslag til det nye Maud museet som skal stå klart til 100 års jubileet for «Mauds» sjøsetting i Vollen i 1917. Lørdag blir det klart hvilket alternativ som velges.