Stoltheter til trebåtfestivalen

Stoltheter til trebåtfestivalen

S/J «Mathilde» og S/Y «Mohawk» har meldt sin ankomst til Risør i august. Sjeldent har så mange vist så stor interesse for festivalen så tidlig på året, sier festivallederen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: "Mohawk" kommer til Tråbåtfestivalen.

Den 73 fot store hardangerjakten «S/J Mathilde» ble bygd i 1884 i Kvinnherad. Hun ble restaurert i perioden 1984 til 1989, og fremstår i dag nøyaktig slik den var som ny. Dette restaureringsprosjektet var for øvrig selve starten på Stiftelsen Hardanger Fartøyvernsenter.

– Norsk Sjøfartsmuseum har uttalt at skuta er en av de best bevarte skutene i Norge. Norsk Kulturarvs «Olavsrosen» er et tegn på et enestående kulturminne, sier festivalleder Odd Sverre Aasbø.

Det er i dag Hardanger Fartøyvernsenter som eier og drifter skuta, som blir brukt som leirskoleskip både høst og vår. Mathilde seiler også museumstokter i samarbeid med Hordaland fylkeskommune. Sommersesongen er det betalende medseilere som utforsker kysten.

«Mohawk»

Trebåtfestivalen ønsker også  S/Y «Mohawk II» velkommen til Risør. Det har lenge vært et ønske om å få Sjøkorpsets moderskip til festivalen.

– Dette er et flott skip med en spennende historie, sier utdyper Odd Sverre Aasbø.

«Mohawk» ble bygget tilbake i 1904, i Shoreham på sydspissen av England. Fartøyet er 92 fot og fører inntil 300 kvm seil på sine to master. De siste årene er «Mohawk» blitt totalrestaurert. Og folkene bak restaureringen har gjort en formidabel jobb med den gamle engelske seilskuta. Over 30.000 dugnadstimer kroner skal det ha gått med siden «Mohawk» kom hjem som vrak fra Nederland og til hun ble sjøsatt. «Mohawk» er med sine 81 tonn definitivt ingen lettvekter. Så dette vil bli et skikkelig blikkfang under årets festival, kan festivallederen stolt proklamere.

Skuta ble første gang sjøsatt i mars 1904. Den gang het hun S/Y «Sylvia» og ble bygget som et rent lystfartøy. Opprinnelig var båten gaffelrigget, og kunne sette ca. 350 kvm seil. Det finnes i dag dessverre ingen originale tegninger over båten siden verftet ble bombet under krigen, og alle arkiver gikk tapt. Men den vakre skuta vil du kunne oppleve i Risør i august.

Med «Mohawk» på plass er det allerede begynt å komme bra med fartøy til festivalen. Dette til tross for at det fremdeles bare står mars i almanakken.

– Sjeldent har vel festivalen opplevd å bli gjenstand for en slik voldsom interesse så tidlig på året, sier festivallederen. Men det er jo dette vi vil, at festivalen skal bli besøkt av masse flotte båter. Så plass i havna skal vi ordne, sier en fornøyd festivalleder.