Bjørn S. Pedersen, til venstre, var med og stiftet Havseilerklubben for 60 år siden. Dagens styreformann, Sverre Frisch jr. til høyre.

Havseilerklubben 60 år

Norsk Havseiler- og Krysserklubb kan i år markere sitt 60-års jubileum. Dagen ble feiret med stor fest på Dronningen 9. mars.

Publisert Sist oppdatert

Havseilas har lange tradisjoner i Norge, men det var først 9. mars 1953 at en gruppe aktive havseilere i KNS besluttet å danne en egen klubb for havseilere og langturseilere i Norge.

Det hele startet med en artikkel av Cecil Chr. Stephansen i Seilas i 1952. Stephansen, eller «Steph» som var hans navn i Seiler-Norge, var både aktiv som tur- og havseiler og dessuten som båtkonstruktør og som kjent journalist i Aftenposten og Seilas. I Seilas foreslo han at det ble dannet «en klubb til fremme av turseilas og havseilas». Forslaget vakte gjenklang og Steph fikk med seg Jul Nielsen, Bjørn S. Pedersen og John M. Turner i arbeidet med å realisere ideen.

75 av KNS’ medlemmer ble innkalt til et møte 16. februar 1953 der planene ble presentert. 21 tegnet seg som interessert. Et interimstyre bestående av Cecil Stephansen, Jul Nilsen og Bjørn S. Pedersen ble valgt og 9. mars samme år ble det konstituerende møtet i NHK holdt i Oslo med 40 fremmøtte.

Medlem i 60 år

Klubbens formann, Sverre Frich jr. ønsket velkommen til festmøtet på Dronningen. Bjørn S. Pedersen var, som eneste gjenlevende av stifterne, kveldens hedersgjest. Han var med både i planleggingen og stiftelsen av klubben for 60 år siden, og han var i mange år medlem av styret. Under jubileumsmiddagen holdt Pedersen en munter tale der han gjenoppfrisket klubbens historie. To andre NHK-veteraner og tidligere formenn, Jens Amundsen og Jørgen Huitfeldt, holdt henholdsvis damenes tale og takket for maten. Etter middagen var det dans til langt ut i de små timer.

Mens NHK frem til 1992 hadde vedtekter som bare ga adgang for KNS-medlemmer til å søke om medlemsskap i NHK, er klubben idag åpen for medlemmer av alle norske seilforeninger , bare de tilfredsstiller kravene om å ha gjennomført minst to seilaser over åpent hav, hver på minst 300 n. mil, alternativt å ha fullført minst 600 n.mil i havkappseilas. (bildetekst)