– Båtfolket er ikke dumme

Formannen i Dansk Sejlunion, Hans Natorp er forbanna på økt skatt for båteiere. Skatten skal drifte VHF-stasjonen, og har blitt vedtatt med 57 stemmer for, og 52 stemmer mot.

Publisert Sist oppdatert

I Danmark må båteiere betale 1 prosent av verdien på kaskoforsikringen. Denne skatten ble etablert på 80-tallet for å finansiere sjømerking og andre tejenster til glede for båteieren. Det var liten motstand mot skatten da den ble etablert. Nå har folketinget vedtatt å øke skatten til 1,34 prosent for å finansiere Lyngbo radio. Danmarks VHF-stasjon. Det gjør det danske båtfolket forbannet.

Les: Havnene protesterer nu også mod kasko-afgift

Ødelegger markedet

1 prosent skatten har hatt en voldsom innvirkning på det danske båtmarkedet. Det har vært solgt svært lite nye båter siden 80-tallet, og for å betale minst mulig skatt har danske vært fornøyd med sine gamle Spekkhuggere. Båteieren blir stadig eldre, og båtene blir mindre brukt. Gjestehavner mister besøk, og mange arbeidsplasser er i fare. I 1984 var det 2074 båter på startstreken på Sjælland Rundt, en gang Danmarks svar på Færderseilasen. I år var det kun 36 båter på startlinjen.

I Norge koster en ny familiebåt mellom en og to millioner kroner. En slik båt i Danmark betyr en skatt på mellom 10000 til 20000 i året for eieren. I Danmark er det stor sett de rikeste som tar seg råd til båt. Middelklassen finner andre former for hobby og livstil.

Les: Sjælland Rundt for sidste gang?

Urettferdig skatt

Skatten vil nå øke med 34 prosent. Pengene skal drifte VHF-radioen, en tjeneste som den danske stat er pålagt å drifte etter internasjonale forskrifter. Skatteminister Holger K. Nielsen mener at skatteforhøyelsen er marginal, og det får Formannen i Dansk Sejlunion, Hans Natorp, til å reagere. Staten har lovet det danske teleselskapet at de skal dekke utgiftene, og pengene skal de nå ta fra båtfolket, selv om det er fiskere og nyttefartøy som benytter VHF-tilbudet mest. Omtrent halvparten av utgiftene går til å drifte den maritime radioen på Grønland.

Les: Nødradio: 32,2 ud af 55,9 mio. kr. går til Grønland

- Kære Skatteminister - nu har du kastet hele regningen for den maritime nødradio i armene på en minoritetsgruppe blandt brugerne. Uden at indgå i nogen form for dialog. Uden andet end et overbærende skuldertræk tilovers for de argumenter, vi har fremført, og som i rigt mål underminerer både præcisionen og sagligheden i din argumentation. Vi sejlere er nemlig ikke dumme. Vi ved godt, at dialog er den eneste vej til gode og accepterede løsninger, skriver Hans Natorp i en blogg på Dansk Sejlunion nettside.

Les: Kære skatteminister - Vi er ikke dumme

Rømmer landet

Forsikringsselskapet Topdanmark får daglige oppsigelser fra båtfolk som ønsker å flytte båten ut av Danmark, eller for å droppe kaskoforsikringen for å komme unna skatten.

Les: Venstremand: Sejlerne vil valfarte til Tyskland og tegne forsikringer

NEDGANG: Båthavner merker nedgang i besøk de siste årene. Her fra Gilleleie.