Søk i arkivet

Tollvesenet skremmer fortsatt utlendingene

De upopulære bestemmelsene om at utlendinger som legger igjen båten sin i vinteropplag i Norge må betale mva og hk-avgift dersom de forlater båten i mer enn seks uker ble som kjent fjernet i fjor. Men fortsatt påstår Tollvesenet at de gamle reglene gjelder!

Nyheten om at Norge endelig hadde åpnet for at utlendinger kan etterlate sin båt i Norge uten å bli straffet med moms og HK-avgift, ble godt mottatt av langturseilere verden over. Mange valgte også å seile til Norge sist sommer og har nå båtene i vinteropplag i norske havner. Men utlendinger som har planer om å besøke Norge i sommer er skremt av opplysningene de finner på Tollvesenets hjemmesider. Der gjelder nemlig de gamle bestemmelsene fortsatt!

Hans Jakob Valderhaug er Oslo-kontakt for The Cruising Association og The Norwegian Cruising Guide. Han har vært sterkt engasjert i arbeidet med å få endret de norske tollbestemmelsene. Nylig har han fått flere henvendelser i anledning informasjon på Tollvesenets nettsider der det fremgår at utlandske turseilere fortsatt må regne med å betale både moms og HK-avgift dersom båten legges opp I Norge og forlates av eieren I mer enn seks uker.

Valderhaug har derfor skrevet til Tollvesenet og gjort oppmerksom på dette. I brevet står det blant annet: – Informasjonen på Tollvesentes nettsider skal være oppdatert 13/1 i år. Under tittelen Midlertidig opphold i Norge anføres at "Båten må utføres når du forlater landet. Den kan likevel etterlates i inntil seks uker i løpet av en periode på 12 måneder". Denne informasjonen reflekterer regelverket før oktober 2011 og er mangelfull.

På annet sted på deres nettsider finnes imidlertid korrekt informasjon:
Valderhaug legger også ved pressemeldingen Tollvesenet sendte ut i fjor i da det nye regelverket trådte i kraft.
Forhåpentlig blir nettsiden korrigert før Norge igjen blir gjort til latter i de utenlandske båtbladene.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen