«Jageren» i Brasil

ARC-2010-seiler Gjermund Jamtveit er tilbake om bord i sin Ovni, som ble lagt igjen i Salvador i fjor. Nå går turen sørover mot Argentina.

Publisert Sist oppdatert

TIDEVANN: Det gjelder å utnytte tidevannsforskjellen, som er på 2.5 meter. Her er Knut Lande i gang med fjerning av groe. Foto: privat.

– Det er alltid godt å komme om bord i «Jageren» igjen og se at alt er i orden, sier Gjermund Jamtveit til Seilas. Denne gangen har båten ligget for anker på øya  Itaparica, en liten ferjetur utenfor Salvador, mens eieren har vært i Norge og feiret jul med familien.

– Alt om bord var i skjønneste orden og det var bare å kjøre båten på sandbanken og vente på lavvann. «Jageren» ble «beachet» som noen sier. Noen timer etter kunne vi gå rundt båten og skrape den rein for groe,  samt skifte baugpropell. Vi måtte også skifte noen skruver på exaust-manifoilen som gikk greit på grunna. Dette er fordelen med Ovni, den har opptrekkbar kjøl og to ror slik at den står støtt på sanda, forteller Jamtveit.

Tidevannet i Salvador er ca 2.5 meter, som er perfekt for «Jageren». Båten stikker kun en meter med kjølen oppe.  Etter ferdig utført jobb var det bare å vente på høyvann igjen, slik at eier og mannskap kom seg inn til sambahovedstaden Salvador. Her skulle kameratgjengen fra den telemarkregisterte Ovnien å treffe igjen venner og kjente, som det hadde blitt en del av etter nesten ett år i området.

Karneval og Argentina

Nå skal vi sydover og både mannskapet og jeg gleder oss til å sette kurs for Rio de Janeiro.  Det blir noen få stopp  på veien nedover, før det brakrer løs med  karneval i Florianopolis  fra 18. til 22. februar. Defra seiler vi nonstop til Uruguay.

I mars skal båten legges igjen i Mar del Plata ,Argentina. Den totale strekningen fra Salvador til Mar del Plata er ca 2100 n. mil, som tilsvarer strekningen Oslo - Kanariøyene.

– I Mar del Plata regner vi med å treffe «Anne Mari» fra Oslo med skipppere Svenning og Tore på vei hjem fra Antarktis. Vi hilste på dem i Salvador, mens de var på vei sydover, sier Jamtveit.

– Et herlig land

Mannskapet på «Jageren»  er rørlegger  Gunnvald Trulssen fra Portør, Ole Frey Næss, tømrer og gårdbruker med egen seilbåt fra Kviteseid, samt Knut Lande fra Eiker, pensjonert kornbonde og båthaiker. Knut har tidligere vært med fra Karibia til Salvador våren 2011.

Vi treffer få norske båter, eneste unntak er «Anne Mari».

Det er ingen grunn til ikke å sette Brasil på seilingskartet, det er et herlig land,  sier Gjermund  på mail fra Salvador.

– Her snakkes kun portugisisk så det er bare å benytte enhver anledning til lære seg det.