Søk i arkivet

I DAG: vinden var løyet, men svellen vitnet om nattens naturkrefter. Mange tok turen ut til Vesterøya ved Sandefjord for å filme og ta bilder av
I DAG: vinden var løyet, men svellen vitnet om nattens naturkrefter. Mange tok turen ut til Vesterøya ved Sandefjord for å filme og ta bilder av "dagen-derpå"- stemningen. Foto. Linn K. Hansen.
STORM: Moloen i Bodø i går. Foto: Bernt Aanonsen.
STORM: Moloen i Bodø i går. Foto: Bernt Aanonsen.

«Dagmar» skapte rabalder på land og på vann

På Kråkenes fyr ble vindstyrken målt til 44 meter per sekund under orkanen «Dagmar». Tusenvis er fortsatt uten strøm, og båter er skylt på land langs hele kysten.

BODØ: Bavaria-eier Bernt Aanonsen har gitt oss lov til å bruke bildene han tok i går. BSF-seileren er prest, men måtte avlyse gudstjenestene på Landego og Givær på grunn av været i dag.

Helgens første navngitte uvær, «Cato», brakte for det meste med seg høy vannstand. Oppfølgeren «Dagmar» var langt fra så nådig.

Fire steder er det meldt om vindstyrke over orkan styrke, det vil si sterkere vind enn 32 m/s.Til sammenligning førte «Berit», som herjet for en måned siden, til vindmålinger på orkan styrke to steder i landet.
Novemberorkanen målte 34 m/s på Kråkenes fyr. I går ble det målt 44 m/s på samme sted.

Verst har det gått ut over Mørekysten og Trøndelag, hvor flere båter ble skylt på land, og hus, campingvogner og bygg er knust til pinnevev.

– Etter alt å dømme vil skadene komme opp i flere hundre millioner kroner. Men først når det lysner av dag, vil en kunne få et bedre inntrykk av vinden sine herjinger, skrev yr.no i natt.

Også kystradioen ble slått ut av «Dagmar», noe som førte til at VHF-anrop mellom Sognefjorden og Vega ikke kunne høres, melder Hamar arbeiderblad.

Reddet av god fortøyning
Odd P. Pedersen på Småland på Frosta i Nord-Trøndelag forteller at havnen har fått skader på brystvernet på moloen, og fortøyningen til en brygge er løsnet.

–  Heldigvis hadde alle båteierne fortøyd for storm, så det ble ingen skader på båtene i havna. En del opprydningsarbeider må gjøres i ettertid, skriver Pedersen på Seilas ‘ facebookside.
Han håper at Kystverket reparerer brystvernet snarest mulig.

– Det er meldt ny storm i natt og i morgen. Vi håper at det fortsatt skal gå bra, sier Pedersen.

Båtvelt i Son

Også på Østlandet fikk man merke naturkreftene. Til tross for at værmeldingene ikke varselt mer enn bris og liten kuling måtte undertegnede gjemme seg for ikke å få en flyvende planke i hodet da jeg luftet hunden i Sandefjord sentrum sent i går kveld.
Mads Francke fra Son skriver på Seilas’ facebookside at båter har veltet også i Son.

 – Jeg har sett hvertfall to båter som hadde blåst overende i båthavna i Son i dag, men det så ut som det hadde gått ganske greit med dem, sier Francke.

Måtte droppe gudstjenesten
Bavaria 34-eier Bernt Aanonsen var ute og inspiserte moloen i Bodø i går, og konstanterte at båtene lå bra innenfor moloen.

– Jeg har ikke hørt om noen hendelser. Men jeg skulle selv ha vært på Givær og Landego og holdt gudstjeneste i dag. Vi fant det ikke tilrådelig å gå ut, sier Aanonsen.
I morgen skal etter planen Bodø seilforening holde sin tradisjonelle romsjulsregatta «Sjyvotten». Hvorvidt den vil gå som planlagt er ikke avgjort.

– Vi møtes i morgen for å se forholdene an, skriver Aanonsen til Seilas.

Det er meldt nytt uvær over store deler av landet i natt. Følg med været her.

Har du en historie, bilder eller film av uværet som du vi dele med Seilas?

Send til linn@seilas.no


 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen