Seilas hadde en sak om hvordan man kan sikre seg mot at båten velter på land i nummer 8.
Skroget har fått noen riper, men ingen hull.
Kullseilte på land
Det kjører store anleggsmaskiner forbi båtoppstillingsplassen
Kullseilte på land
Etter hva Seilas kunne se, så er dette den største skaden seilbåten fikk.
Motorbåten tok pent i mot fallet. Hverken motorbåten eller seilbåten har fåt store skader.
En Bavaria-eier hadde flaks. Båten står fremdeles, tross høy presening, høyt tyngdepunkt, grusdekke, anleggstrafikk og kun 4 støtter.
Båten som veltet kom på land i oktober. Vi ble forundret over hvor dårlig den var støttet og tok et bilde av den.
Seilbåt veltet over en motorbåt i leangbukta i Asker i gårkveld.

Kullseilte på land

Nok en gang har en seilbåt veltet. Denne gangen i Leangbukta.

Publisert Sist oppdatert

Vindmåleren på Steilene viste at det var vindkast på 26 m/s, eller over 50 knop, i går kveld. Ca 17.30 var snittvinden på 18 m/s.

I begynnelsen av april veltet to seilbåter på Solvik på grunn av vinden. Da var vindkatene så vidt over 20 m/s på Steilene.

Les saken her.

Kun fire støtter

Tross for fokus på behovet for skillelige støtter de senere årene, stod det to seilbåter på over 30 fot med kun fire støtter under skroget. Disse båtene stod både med masten oppe og på underlag av grus. I går veltet en av disse båtene. I følge SeaQuip som leverer disse støttene skal det være seks til åtte støtter for båter mellom 30 og 40 fot.

Se produsenten anbefalinger her

Små skader

Skadeomfanget er lite. Seilbåten, en Oceanis 31, falt over en liten skjærgårdjeep. Denne stod på isopor-støtter som har tatt opp mye av fallenergien. Vindskjermen på motorbåten er hel, men en rekke er bøyd. Den eneste skaden på seilbåter et at pushpiten er revet av og at diverse rekkestøtter på babord side er bøyd. Hadde det vært flere seilbåter stått ved siden av hverandre, så kunne flere båter ha veltet.

Sjekk selv

Seilas har tatt opp problemet med dårlige støtter under vinteropplag flere ganger, senest i nummer 8 i år. Jeg har selv en 36-fots seilbåt, og de tre gangene den har vært satt på land, har støttende stått forskjellig. Første gang hadde båten også kun bare fire støtter, men da stod båten på asfalt.

Du kan laste ned bladet med artikkelen her.

Nortek har lagget loggen på Volvo Ocean Race båten Puma, men har også en vindmåler på Steilene. Slik var været i går.