Orkan og ekstrembølger på vei

Sterke vinder og bølgetopper på inntil 36 meter kan ventes i løpet av det neste døgnet.

Publisert Sist oppdatert

Et omfattende lavtrykk med sterk vind vil ramme kysten nord for Stad med ekstrem høy vannstand fra fredag kveld, ifølge statsmeteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet.

Hun oppfordrer alle som har båter eller løse gjenstander stående nær vannkanten til å feste den godt.

I Nord-Norge kan vinden komme opp i orkan styrke, og sende store bølger innover mot land. Dette kan igjen få konsekvenser for vannstrømmene lenger sør.

–  Over lengre perioder kan det oppstå kraftige dønninger på det åpne havet utenfor Sør-Norge.

Dønningene kommer til å krysse vindretningen og bølgene, noe som gjør det veldig ubehagelig å være på sjøen. I utsatte områder er bølgehøyden kommer opp til 18 meter, noe som betyr inntil 36 meter høye bølgetopper.

– Det oppstår en farlig resonans som kan ramme store skip og plattformer. Sjøfolk er veldig redde for slike situasjoner. Det er mulig noen plattformer må stanse produksjonen, sier Reistad til BT.no

–Vi følger kontinuerlig med på værforholdene, og hver plattform har ulike kriterier for stenging. I ekstremt vær hender det at vi stopper utvendig vedlikehold, og i noen tilfeller reduseres eller stanses produksjonen helt. Flytende installasjoner er for eksempel mer utsatt enn faste plattformer, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil.

Følg været her