Gustav Dietrichson ønsker Johan Anker-båten hjem.
Gustav Dietrichson ønsker Johan Anker-båten hjem.

–Bring «Magda XIII» hjem!

–La oss få henne hjem til Norge igjen! sier Gustav Dietrichson, trebåtentusiast og stor beundrer av seileren og båtkonstruktøren Johan Anker.

Publisert Sist oppdatert

ARKIVBILDE: "Magda XIII".

Johan Ankers berømte 15-meter fra 1938 er på ny til salgs, nå som totalrestaurert og like god som ny. Det var den kjente seileren og KNS-mannen, grosserer Alfred W.G. Larsen, som i 1937 bestilte sin 13. «Magda»-båt hos Johan Anker. Det skulle også bli hans, og Ankers, største regattabåt – en 15 meter. Historien vil ha det til at Larsen ønsket en båt som ville seile fra sønnen Fridtjofs hurtige 12-meter «Vema». Og Larsen ble ikke skuffet, selv om «Magda XIII» først og fremst var konstruert som en «Cruiser Racer», eller som det het i ordrebekreftelsen til Anker: «en så førsteklasses turbåt som det går an å bygge».

Allerede i 1939 ble 15-meteren solgt til Ingar Dobloug som døpte båten «Rollo IV». Etter krigen overtok Kristian Gjølberg båten. Neste eier var en svenske som kjøpte båten i 1970 og som igjen solgte den til en greker. Til slutt ble den en gang så stolte svanen ombygget til charterbåt og utstyrt med et stort dekkshus. Lite minnet om fordums stolthet der båten lå fortøyd i den italienske havnen Viareggio. Her ble hun imidlertid oppdaget av en velstående italiener som fikk kjøpt vraket og engasjerte en av Italias dyktigste båtkonstruktører, Enrico Zaccagni, til å lede restaureringen av fartøyet. Ikke noe ble spart da Francesco Del Carlos verft i Viareggio gjenskapte «Magda XIII». Båten ble om mulig enda flottere enn da den første gang ble sjøsatt i Vollen i 1938.

Men nå er båten enda en gang til salgs. Gustav Dietrichson, som bisto den italienske eieren og hans team under restaureringen, har nå engasjert seg på ny i håp om å finne en eller flere nye eiere til «Magda XIII» i Norge. –Dette er jo virkelig Johan Ankers flaggskip, kanskje det ypperste som er skapt av båtdesign og byggekunst i vårt land, sier Dietrichson. Han synes Norge må benytte denne anledningen til å sikre en sjelden kulturskatt. –Magda XIII» må ikke få forfalle en gang til!  

Du kan få vite mer om dette ved å kontakte Gustav Dietrichson på e-post eller på telefon: 913 44 204.

«Magda XIII» er igjen til salg.