Skøytene ligger de de pleier.
Skipper Linda Augland med tidsrikitg flagg- fra da båten ble bygget i 1896.

Jenter søker jenter til skøyteregatta

Colin Archeren «Frithjof II» fra Larvik er en ren jentebåt, med mannskap fra 17 til 72 år. Til regattaen i Risør trebåtfestival lørdag søker skipper Linda Augland fire-fem jenter til.

Publisert Sist oppdatert

GLADE JENTER: Mannskapet som bord på "Frithjof II": f.v: Iris Winther, Lena Berntsen, Sonja Langseth. Bak f.v: Charlotte Oxholm, Thea Emilie Bjerke og skipper Linda Augland. Vigdis Amlie og Line Skontorp var ikke tilstede på bildet). Fotos: Linn K. Hansen.

Risør;

Trebåtfestivalen er i gang, og havnen er som vanlig full av lekre linjer, glinsende lakk og staute skøyter.

Blant skøytene som ligger side om side, møtter vi Linda Augland og mannskapet på "Frithjof II", som søker enda flere jenter til lørdagens regatta.

– Har du skøyteerfaring er det flott, men vanlig seilerfaring er også bra. eller ikke erfaring, men lyst til å være med på noe gøy, oppfordrer skipper Linda Augland.

Den 23 tonn tunge skøyta fra Larvik er kun bemannet med damer; den yngste 17 år og den eldste 72. Flesteparten av jentene hadde aldri seilt skøyte før de ble med til Risør.

Krever sin kvinne

Alt om bord er gammeldags. Det finnes ingen vinsjer eller andre moderne hjelpemidler. Med 23 tonn og 129 kvm seil krever skøyta sin kvinne når den går for fulle seil.

–Det er en fordel  å være enten baktung eller være supersterk, fleiper skipper Augland, som tiltredde som skipper i fjor.

Aldri for gammel

– Man blir aldri for gammel til å nyte øyeblikket i livet, mener 72 år gamle Sonja Langseth, som er med som mannskap på en gammel losskøyte for første gang. Som gammel fyrjente fra Svenner er den spreke damen  likevel langt fra ukjent med sjølivet.

– Jeg er veldig engasjert i loshistorie, og er derfor veldig glad for at skipperen inviterte meg med på «Frithjof II», sier Langseth, som også skryer av det sosiale livet om bord. 55 års aldersforskjell er ingen barriere om bord i jenteskøyta, der praten har gått i ett siden de kom inn.

115 år gammel

Losskøyta «Frithjof II» ble bygget i 1896 til losen Thor Andersen i Ula mellom Larvik og Sandefjord. Hun fungerte som losskøyte nr  i Ula frem til 1905, så videre i Stavern til 1915, og så på Hvasser frem til 1949. Etter en tid som lysbåt kom båten tilbake til Larvij i 1984, der hun ble restaurert  tilbake til sin opprinnelse. Nå driftes hun av stiftelsen Frithjofs Venner. Les mer om båten på www.frithjof.no