PÅ KANTEN: Jarle Andhøy får På Kanten-prisen 2011, til noens glede og andres frustrasjon. Foto: Linn Krogh Hansen.
FREDET: Den gamle gamle Kragerøfergen har en sentral plass i festivalen.Foto: Arne-Fred Solbekk.
LOKAL HYTTE-FILOSOF: Jostein Gaarder kommer i år som i fjor. Foto: Arne-Fred Solbekk.
Kragerø mannskor på Jens Laursens plass med fergen bak. Foto: Linn Krogh Hansen.

Filosofi på kanten

Festivalsommeren er i gang, og onsdag starter den norske filosofifestivalen «På Kanten» med skjærgårdscruise, filosofiske-turer og ramsalte innslag blandet med filosofiske betraktninger.

Publisert Sist oppdatert

FOR FEMTE GANG: Filosofien inntar Kragerøs bryggekanter. Foto:Arne-Fred Solbekk.

Kragerø inviterer til filosofisk bryggemoro fem dager til ende fra og med onsdag 1. juni. Biblioteket, Hellesund, Victoriahaven, Løkka, Jens Lauersøns plass, Kregerø kirke, Biografen og den gamle fredede fergen «Kragerø» vil være arena for sommerens første store fesitval i Kragerø. Årets festivaltema er "kjærlighet", i alle den former.

Blant gjestene som inntar feriebyen er flere kente forfatteren, filosofer og samfunnskritikere, deriblant kjendisantropoligen og samfunnskritikeren Thomas Hylland-Eriksen, og forfatterne Vigdis Hjorths, og Jostein Gaarder. Hylland-Eriksen skal snakke om forholdet mellom progrock og kjærlighet, men Gaarder leser fra sin bok «Vita Brevis». Det blir også en rekk konserter med innlag av jazz, rock, hardingfele og opera, samt foredrag inspirert av blant annet Sartre og Kant.

Cruise i bohemland

Gamle Kragerø» seiler fredag 3. juni ut til Schweigaardsholmene der Jørgen Haave og hans litteraturviter kollega Marit Wahlstedt skal ha samtale om Sigurd Hoels «Syndere i sommersol». Handlingen i romanen er nettopp fra Schwiegaardsholmene.

– Filosofisketuren er herlig tilbud til de morgenglade festivalpublikummere. Kragerø kommunes rådmann, Ole Magnus Stensrud, stiller som vanlig opp med sin åpne kogg og lar publikum oppleve en fantastisk morgenstund i det havområdet som Munch så vakkert formidler i sitt verk «Solen» som henger i Universitetets aula, forteller festivalsjef Marit Laland.

Ole Magnus har med fiskesnøre, kanskje en liten "hikkas" også, og lar sånn den vanlige publikummer få anledning til å dra opp sin egen fisk mens man ettertenksomt filosoferer og lar tankene dvele.

Kontroversiell På kanten-pris

Festivalkomiteen offentliggjorde mandag 23. mai at årets festivalpris tildeles Jarle Andhøy.  Om utvelgelsen sier Jørgen Haave i priskomiteen.

– Etter en ungdomstid i nølende opprør mot A4-tilværelsen, fant Jarle Andhøy sin mulighet til å realisere seg da han begynte å seile. 

Seilbåten gav ham muligheten til å bruke verden som en arena for å realisere sine drømmer, har han sagt. Det er den iboende samfunnskritikken som ligger i dette, vi i komiteen særlig har lagt merke til». 

Jon Ingebretsen i Venstre har imidlertid kritistert valget av prisvinner for det han mener er å sende ut feil signaler til samfunnet.

– I dette tilfellet synes jeg det er bokstavelig talt på kanten å gi prisen til Andhøy fordi vi vet hvilke skjebner denne ekspedisjonen førte til, sier Ingebretsen til ta.no

Om grunnlaget for utdelingen av prisen skriver arrangøren følgende på festivalens hjemmesider: «Virkelig nye ideer om menneskelivet vil skape motstand og kanskje avsky. Komiteen søker ikke derfor bare etter en kreativ tenker eller praktiker. Dette er heller ikke nødvendigvis en pris for å være sympatisk og godt likt. Vår prisvinner skal først og fremst være På Kanten».

Tidligere vinnere er:

2007: Kadra Yusuf, 2008: Arne Næss, 2009: Tore Sandberg, 2010: Tore Stubberud. Mer om festivalen finner du her

 

Vet du om en festival, regatta eller annet spennende arrangement langs sommerkysten? Du kan selv legge informasjon inn i vår kalender på havna.com  eller send ditt tips til linn@seilas.no