Eirik ville passe på Marius da vi seilte ut fra marinaen. Senere stod Eirik på rekka og ropte Bye, bye, Yamba.
Kapteinen på Audacious, Port of Yamba Yacht Club båten som Eivind har seilt flere regattaer med, kalte oss opp i det vi seg ut fra marinaen og ønsket oss god tur videre.
Togbane på cockpitdørken korter ventetiden mens vi ligger ankret like innenfor elve munningen.
Eiriks bestevenninne Gingerlily på avreise-visitt for en siste lek ombord. Hun ville gjerne join Eirik on his adventure...

Værfast «Empire»

Heidi Våge Bogerud og Eivind Bogerud har kastet loss med sine to små matroser, men de kom ikke langt før vær og vind satte en stopper for videre seilas.

Publisert Sist oppdatert

OVER: Når det går mot lavvann bryter bølgene stygt tvers over hele innseilingen mellom bølgebryterne – heldigvis ser det ikke så ille ut når det nærmer seg høyvann. Alle foro: Linn Krogh Hansen.

Etter lang tid i Yamba på Australias østkyst, kastet vi loss lørdag 30. april. Den siste uken før avseiling gikk med til klargjøring av skip og mannskap -  samt mange avskjedsseanser med australske venner. Vi gleder oss over å være underveis igjen, nå med to små og to store om bord. Marius har rukket å bli et halvt år. Eirik fyllte to år i mars.
Vår første seilas ble kort – knappe fire nm til rett innenfor munningen av Clarence River. Styrmannen tenkte det kunne være greit men en myk ”start”. 
Den myke starten på vår videre seilas førte til at vi har blitt liggende ”værfast” i elven... De siste dagene har det blåst kraftig i Tasmanhavet.

Det har ført til fantstiske surfeforhold på de fleste av Yambas strender - for de drevne brettsurferne. For en seilbåt som må snike seg forbi sandbanken ved utløpet av elven ser det ikke like lyst ut. I alle fall ikke med styrmannens øyne – hun har både ”ammebriller” og tobarnsmamma-nerver!  
Fra vår ankerplass har vi flott utsikt til ”bar’en” 1 nm unna. Bar`en er det grunne området som ligger som en sperre utenfor mange elvemunninger. Når havet står på dannes ofte stygge brytende bølger over bar`en. Når det går mot lavvann og vannet som renner ut møter bølgene fra havet, ser det riktig skummelt ut. Når det går mot høyvann og tidevannet renner inn – og derved renner i samme retning som bølgene fra havet, er forholdene ved bar`en oftest bedre.

Vi skal uansett ikke seile over dette grunne området, men med været som har vært lenger syd i det siste er bølgene så store at de av og til bryter også i "leden".
Mandag stod vi opp klokken fem for å gi bar’en en sjanse. Seilvinden utenfor var perfekt for seilas nordover – 10m/s fra S-SØ. Styrmannen fikk kalde føtter da vi nærmet oss området som kan være skummelt - og vi snudde... 
Vi ligger fint der vi er ankret - og får se hva dagene som kommer kan bringe... Trolig gjør vi et nytt forsøk rett før høyvann tirsdag morgen... Eirik var misfornøyd med at det ikke ble noen ”adventus” på havet mandag.