Delfin-moro på Tortola

Forfatter, seiler og skribent Berit Hagen har latt seg fasinere av delfinene på øya Tortola i Karibia. Her forteller hun om nærkontakt med de sosiale og lekne dyrene. 

Publisert Sist oppdatert

DELFIN-SKYSS: (Over) Berit H.Hagen har fått delfin-skyss hos delfinene på Tortola. Foto: Berit H. Hagen og Dolphin Discovery.

Berit Hagens mann Morten er kaptein på parets charterbåt «Silver Moon».Paret tilbringer derfor mye tid i Karibia. Et av høydepunktene på de mange turene er besøkene på delfinsenteret på øya Tortola, hvor man både kan svømme og lære en god del om disse fasinerende skapningene. Berit, som reiser over til Karibia igjen om en knapp uke, forteller følgende:

Krevende trening

–Delfinene på den karibiske øya er av typen Tumler, eller «Bottlenosed dolphins» på engelsk, som er den vanligste og mest kjente delfinarten. 
Delfiner blir av trenerne på senteret sammenlignet med barn. De er like intelligente og trenger hele tiden stimulans og variasjon, ellers går de lei. Å trene delfiner er faktisk en temmelig slitsom jobb siden man må være høyt og lavt for å finne på forskjellige ting for å holde interessen oppe. Går delfinen lei, så svømmer den bare bort og gidder ikke trene mer.

Nyter livet

Delfiner er faktisk ikke så ulike mennesker. De er et av de få dyrene som gjerne har sex uten at årsaken er forplantning; de rett og slett gjør det fordi de liker det. Hos frittlevende delfiner har man også sett homofile forhold, så i bunn og grunn virker delfiner som lykkelige dyr som nyter livet go hverandre. Siden senteret åpnet for syv år siden med fire delfiner, er det blitt født fem delfiner.

Skifter «hud» annenhver time


Delfiner skifter «hud» en gang hver andre time, og den faller av som pudder. Huden/skinnet til en delfin kjennes forøvrig ut som gummi når man tar på den.

Dyrene har også en utrolig balanse-evne. Ligger du på magen i vannet med armene rett fram og føttene rett bak med strake knær, får du en delfin-nese under hver fot som skyver deg framover i vannet så det plystrer rundt øra.  Du trenger ikke å tenke på balansen, den biffen fikser delfinene! Du trenger bare å stå der og nyte turen mens du føler seg som selveste Supermann som blir løftet høyere og høyere, før fløyta til treneren lyder og turen er slutt. Men husk å puste ut med nesa når du deiser i vannet igjen, ellers blir det litt hosting og harking.

Omgås mennesker fra de er små

Delfinene på senteret er vant til å ha folk rundt seg helt fra de er små. Dette oppdaget vi da vi fikk være i «barnebassenget»,  hvor to delfinmødre skulle leke med oss mens tre barn ble holdt aktivisert av andre trenere. Rett som det var, strøk en delfinunge forbi oss for å ha litt kontakt med mor som var på jobb og fikk en fisk fra treneren «vår», før den dro tilbake for å leke med de andre trenerne. Da mødrene fikk beskjed om å hoppe høyt og ta salto, ble det liv i bassenget. Ungene syntes det var gøy og ble med på leken.

Les mer om Berit H. Hagens møte med delfiner her