Tollsaken: Håp om nye bestemmelser

Finansministeren lovet tidligere i år at Tolldirektoratet skulle se nærmere på de håpløse reglene for båtturister som ønsker å legge båten i vinteropplag i Norge. Nå blir dette endelig bekreftet fra Tolldirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Fra Judy Lomax, den kjente britiske forfatteren av den engelske cruising-guiden for Norge, har vi fått oversendt et brev fra det norske Tolldirektoratet som gir grunn til litt optimisme hos utlendinger som ønsker å besøke Norge i egen båt. Lomax er en av mange som har reagert kraftig på de norske tollbestemmelsene som nå nærmest gjør det umulig for utenlandske båtturister å legge båten i vinteropplag her i landet for å kunne fortsette seilasen i norske farvann året etter. Dette med mindre man er villig til å betale full norsk moms og HK-avgift for båten.

Brevet er stilet til to av lederne i The Cruising Association i England og undertegnet av direktør Louise Holtoug Amundsen og rådgiver Ingrid Knudsen i Tolldirektoratet. I brevet gjentas de någjeldende reglene som går ut på at en utenlandsk eiet båt bare kan etterlates uten sin eier i Norge i seks uker. Skal båten ligge her lenger, må den enten momses inn og HK-avgift betales, eller båten kan plasseres i et godkjent tollager. Men helt sist i brevet står det (i oversettelse): –Videre, ønsker Direktoratet å informere om at det er besluttet å foreta en ny vurdering av de nevnte juridiske bestemmelsene for å se om det kan være riktig å gjøre endringer av disse bestemmelsene.

Til Seilas skriver Judy Lomax begeistret:

– I think if everyone keeps the pressure up and makes enough noise to be a nuisance it'll get there in the end - whenever that may be.