Ingjerd Schou (H) har talt båtfolkets og de utenlandske båtturistenes sak i Stortinget. Hennes energiske innsats synes nå å bære frukter. Myndighetene kan etter svarbrevet fra Grete Faremo ikke gjøre annet enn å vedta et nytt regelverk som gjør det ...

Håp om nytt regelverk for utenlandske båtturister

Stortingsrepresentanten Ingerd Schous spørsmål til justisministeren om hva som kan gjøres for at det skal bli lettere for utenlandske båtturister å besøke Norge har resultert i et svar som gir håp om et nytt regelverk.

Publisert Sist oppdatert

I går kom det svar fra Grete Faremo på brevet Ingjerd Schou sendte Stortingspresidenten i forrige uke der hun gjorde oppmerksom på de svært uheldige reglene fra UDI som gjør det nesten umulig for utenlandske båtturister å besøke Norge. Schou etterlyste også nye forskrifter som muliggjør for utelendinger å legge igjen båten i Norge over vinteren uten å måtte betale moms og HK-avgift.

Faremo sier seg enig med Schou om at det ikke må være unødige hindre for utlendinger som ønsker å feriere i norske farvann. Hun sier også at Departementet allerede er i gang med å vurdere behovet for endringer i det gjeldende regelverket. Det kan ikke tolkes annet enn at de mange klagene over dagens UDI-regelverk endelig synes å ha ført frem og at vi nå kan vente nye bestemmelser som er mer i tråd med hva som gjelder innen EU og som vi tidligere alltid har fulgt også i Norge. Her er brevet i sin helhet:

Spørsmål nr. 874 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ingjerd Schou

Spørsmål:  Kan justisministeren sørge for at utenlandske båtturister ikke må søke om seilingstillatelse for å ta seg en sommertur?

Svar: Jeg er enig med representanten Schou i at vi må tilstrebe et oversiktlig regelverk, som ikke oppstiller unødige hindre for utlendinger som ønsker å feriere i norske farvann. Av utlendingsforskriften § 3-20 fremgår det at visumpliktige utlendinger som har til hensikt å foreta lystseilas i norsk territorialfarvann, på forhånd må ha skaffet seg visum og seilingstillatelse. Etter rundskriv fra Utlendingsdirektoratet (RS 2010-139) kreves seilingstillatelse både for visumpliktige og ikke-visumpliktige utlendinger som vil foreta lystseilas. Utlendingsmyndighetene har fått tilbakemeldinger på at deler av regelverket som regulerer båtturisme i norsk farvann, herunder seilingstillatelser og mulighetene for å reise inn via en havn som ikke er godkjent grenseovergangssted, er noe vanskelig tilgjengelig. Departementet er allerede i gang med å vurdere behovet for endringer i dette regelverket.

Når det gjelder lagring av båt, er reglene slik at en person som bor utenfor Norge midlertidig kan innføre og bruke en utenlandsk fritidsbåt i Norge i inntil ett år uten å betale norsk toll og avgifter. I utgangspunktet må vedkommende ta med seg båten når vedkommende forlater landet. Det er imidlertid åpnet for at båten kan etterlates i Norge i opptil seks uker i løpet av ett års-perioden. Ønsker man å lagre båten i Norge utover dette må Tollvesenet varsles, og båten må legges på tollager. Toll- og avgiftsdirektoratet opplyser at de har mottatt flere henvendelser om lagring av fritidsbåter, og at de vil vurdere behovet for å endre gjeldende regelverk.

Med hilsen Grete Faremo (konst).

(bildetekst – arkivbilde av Ingjerd Schou)