Vedlikehold av tau og blokker.
Klare for masteklatring!
Reggae og palmesus med «Sørlandet»
I rom sjø.
Havanna i all sin sjarm.
Stoooore fendere på skuta fra Kristiansand.
Anett Benham foran Havanna skyline.
Salt og sjø tærer, selv på hun som av noen omtales som "verdens vakreste skute".
Kaktusene trives også om bord.
Reggae og palmesus med «Sørlandet»
Vedlikehold underveis.
Ankomst Havanna.
"Sørlandet" brukte ca seks dager fra Costa Rica til Belize.

Reggae og palmesus med «Sørlandet»

Anett Benham fra Kristiansand er med på fullriggeren «Sørlandets» vintertokt i Karibia og Mellom-Amerika. Her forteller hun om besøkene i Costa Rica, Belize og Cuba.

Publisert Sist oppdatert

NYTER LIVET: Anett Benham  til rors) fra Kristiansand om bord på skuta fra hjembyen. Alle foto: Anett Benham.

Anett Benham er frivillig mannskap i tre uker om bord på «Fullriggeren Sørlandet» på tokt fra Costa Rica til Cuba. Til vanlig jobber hun på kontoret til fullriggeren.

– Det er veldig greit for oss på kontoret og få litt innblikk i hvordan livet er der ute på havet under hvite seil i sol og i regn. Det er også fint å treffe de forskjellige som jobber om bord, forteller Benham.

Skole om bord

– Fullriggeren er på  tokt med et canadisk universitet som driver skole om bord på skuta mens hun seiler fra havn til havn i Europa og Karibia. Det er 59 elever ombord fra syv forskjellige nasjoner. Hovedtyngden er canadiere, men det er også studenter fra Frankrike, Tyskland, Barbados, Mexico og USA i tillegg til Hege fra skutas egen hjemby. Hun skriver reisebrev fra de forskjellige havnene som venner og kjente kan følge på Facebook og fullriggerens hjemmeside.

Utenom studentene er det mannskap og lærere om bord. Blant disse har vi folk fra Norge, Canada, Østerrike, Polen og Bermuda. Totalt er det 77 personer om bord på skuta nå, skriver Anett Benham.

Rastastemning i Belize

– Vi har hatt noen deilige dager i Belize City. En by i den tredje verden fylt av opplevelser og mye lyd. I sentrum står digre høytalere og fyller bybildet med reggae music og disko dagen lang. Mange av de innfødte ser også ut som Bob Marley, så stemningen her er veldig sydhavs-, reggae-, margarita-, palmesus- og laid back-aktig. Fantastisk, og litt slitsomt ettersom det er umulig å finne to minutter med stillhet.

En dag reiste vi ut til Caye Cacurller Island, som er en fantastisk liten karibisk øy med snorklingsmuligheter, små hvite strender mellom palmene og koselige små butikker. Øyen er selvfølgelig fylt av reggaemusikk. Det var en ordentlig sydhavsopplevelse å vandre rundt på dette vakre stedet.

Foreldre og 1.årsstudenter har reist hjem etter tårevåte avskjeder og en masse gamle og nye elever er kommet til båten.

Så var det fem dager på havet (500 nautiske miles) før vi så land igjen. Selv om det er spennende å være i land på nye spennende steder er det godt å komme ut på havet igjen, finne rytmen og roen. Leve i nuet under hvite seil og fregatter som hviler seg i brasene. Duvende over blått hav, kun fulgt av noen kryssende fartøy og selskapssyke delfiner.

Pastellfargede Havanna

Akkurat nå befinner jeg under høy blå himmel i Havanna der varmen smyger seg gjennom slitte, fargerike og praktfulle smug. Det er mye folk og trafikk i gatene. Bilparken består av gamle amerikanske biler i rosa, mintgrønt, gult og rødt som harmonerer perfekt med slitne byggverk og ruiner i forskjellige pasteller. Det er flott.

Skuta har ligget til anker i natt. Et cruiseskip har fått plassen vår ved kaien, men senere i dag får vi komme inn til kaien igjen. Elever og lærere er blitt kjørt i land for å kunne utforske byen videre. I kveld skal de på show for å se cubansk musikk og dans, og i morgen skal de til stranden før skuta igjen setter seil mot en ny havn mandag.

Skuta tilbake i mai

For min del stopper  toktet her og jeg får følge resten av reisen fra kontoret og forskjellige reisebrev og skildringer som kommer fra skuta. I mai er fullriggerne hjemme i Kristiansand igjen, avslutter Anett Benham, som mønstret av på Cuba.

Flere bilder kan sees ved å klikke på linken under.