– Endelig medvind

Ståle og Anne Lise Larsen rapporter om sterke vinder og siksak-seiling i Atlanteren ti dager etter ARC-start.

Publisert Sist oppdatert

3. ARC: Ståle og Anne Lise Larsen i "Viking Crusader"

Fra "Viking Crusader", 15 grader 44 min. N, 30 grader 30 min. V:

Da starten for ARC gikk 21.november fikk vi en god start og hadde en knallseilas det første halvannet døgnet med medvind og gennaker. Vanligvis tas den ned for natten, men med en fantastisk fullmåne som lyste opp nesten som en sommernatt hjemme lot vi den stå. Siden da har vi hatt alt mulig slags vær - alt fra vindstille til stiv kuling i nesa - men etter to tidligere turer visste vi at det ikke bare ville bli en ”gin/tonic i solnedgangen”-seilas. Mange hadde nok forventet seg få dagers seiling i sørlig retning, så er man i passaten for så å bare blåser over til Karibia!

Vi får værvarsler både fra ARC og laster ned GRIB værkart, så vi har følt at vi har hatt oversikten. Da vi så at det skulle bli mye vindstille sydover mot Kapp Verde og vestover, seilte vi i stedet litt lenger nordlig hvor vi visste at vi fikk motvind, men også god seilvind. Dette virket som en god plan og i flere dager lå vi meget godt an i ARC-rallyet.

Vi startet med Code 0 som etter hvert ble to rev i storseilet og kutterseil. Etter fire døgn med til dels meget hard kryss i mye vind og med bølger som fosset over båten – ok for en periode, men ingen ”lystseilas” – ble vindretning også håpløs. Vi kunne velge mellom å seile mot New York eller nesten mot Afrika!

Værvarslene er i tillegg bare blitt verre, nye, sterke stormsentre bygger seg opp med retning lenger sydover enn vanlig – så etter en del siksak-seiling satt vi kursen sydover igjen og har nå endelig fått medvind mot vest.

Ellers har vi det meget bra om bord, vi har fisket gullmakrell, lest, sett på stjerner og delfiner, spist  god mat og går i badebukse døgnet rundt 1. desember!

Etter å ha vært alene på havet og ikke verken sett eller hørt en båt på en uke krysset en tysk seilbåt bak oss og vi snakket sammen på VHF’en. Like etter kom enn annen båt og vi ble kalt opp av norske ”Sjarmen”! Snakk om sammentreff! Vi seiler nå i samme retning med forhåpentlig gode medvinder.  Vi ser i alle fall at denne gangen vil vi bruke mye lenger tid enn på de to foregående seilaser.

Masse hilsner Annelise og Ståle.

Sweden Yachts 40 "Viking Crusader"