AIS for PCen hjemme

Følg med på skipstrafikken hjemme eller på jobben.

Publisert Sist oppdatert

Ketil Jakobsen hos Seatronic i Moss forteller her om et nytt product de snart får i hyllene.

Automatisk identifikasjonssystem (AIS) er opprinnelig et antikollisjonssystem for skipstrafikk, men identifikasjonssystemet er også et svært nyttig hjelpemiddel for overvåking og visualisering av skipstrafikken. Trafikken kan overvåkes både fra kartplotter og fra land. Har du en kartplotter som støtter AIS, kan du koble på en AIS-mottaker og få visualisert større fartøy på kartplotteren.

Men vi som sitter på land kan også ha stor glede av AIS: AIS-data kombinert med oversiktskart i små målestokker har gitt oss internettbaserte tjenester som både er underholdende og nyttige: AIS kombinert med googlekart kan vise deg oversikt over skipstrafikken i for eksempel Bergen, Kristiansund, Nord-Norge, Skagerrak, Stavanger eller en hvilkensomhelst annen del av verden for den saks skyld.

Hvis du har lyst til å motta AIS på din egen PC hjemme, har Digital Yacht lansert en AIS-mottaker til 3.990 kroner. Enheten heter AISnet AIS Base Station. Den tar imot AIS-signal via VHF-sambandet, så du må ha en VHF-antenne tilkoblet AIS-mottakeren. Den kan dele AIS-signalet med andre enheter eller PCer i huset via en router eller via PCens USB-utgang.