Lærer å seile i nordlandsbåt
Lærer å seile i nordlandsbåt
Lærer å seile i nordlandsbåt
Lærer å seile i nordlandsbåt
Lærer å seile i nordlandsbåt
Lærer å seile i nordlandsbåt
Lærer å seile i nordlandsbåt
Lærer å seile i nordlandsbåt
Lærer å seile i nordlandsbåt
Lærer å seile i nordlandsbåt
Seilingen ga mersmak- neste år blir det flere kurs!
Fem nordlandsbåter til disposisjon.
Rigging og forberedelser var en del av kurset.
Flotte forhold denne høstdagen.

Lærer å seile i nordlandsbåt

Lenvik båtforening på Bjorelvnes i Troms har arrangert grunnkurs i seiling med nordlandsbåter. Neste år blir det flere kurs med de populære båtene.

Publisert Sist oppdatert

POPULÆRT HØSTKURS: Bjorelvnes ligger ved Gisundet, med Senja på andre siden. Alle foto og video er lånt av arrangøren.

Blant deltakerne, hvorav tre var kvinner, var det flere som aldri hadde vært i en seilbåt før. Andre var erfarne seilere som ikke hadde seilt nordlandsbåt før. Det var åtte forventningsfulle og lærevillige kurselever, og elvene fikk tilbakemelding om at devar godt motiverte. Dette gjorde det ekstra gøy for instruktøren Kåre Rauø, som er leder på Lenvik Museum. Kåre har 25 års erfaring med å lære opp ungdommer fra videregående skoler i seiling med nordlandsbåtene som er på museet.

–Vi fikk en fin gjennomgang av lokal båthistorie fra området i Gisundet nord for Finnsnes innenfor Senja, men også en både teoretisk og praktisk gjennomgang av selve nordlandsbåten som vi skulle bruke på kurset. Her var det en del faguttrykk som var godt å ha med seg, men også viktige knuter som har med sikkerheten å gjøre, når ting skal skje raskt ute på havet. Alle hadde selvsagt flytevest på seg, og i tillegg hadde vi en liten motorbåt utpå hele tiden som ekstra sikkerhet, forteller Kundan Rockstad i Lenvik båtforening.

Saken fortsetter under kartet

– I tillegg til det faglige var det godt å bli påminnet om at disse båtene er som et møbel og derfor trenger ei ekstra varsom behandling, som vi deltakere selvsagt ga de fem flotte nordlandsbåtene som var til disposisjon. Det var en helt spesiell følelse å gå om bord i båtene, og etter at vi hadde fått en god gjennomgang og satt opp riggen, skøy vi oss i fra land. Så var vi overlatt til vind og Gisundet som ventet på oss nybegynnere, sier Rockstad.

    Været var typisk for høsten i nord, med vind som skiftet retning flere ganger, fra nesten stille til bra vind ettersom det vekslet mellom sol og små regnbyger.

Grunnkurset ble gjennomført med sneseil med storseil og fokk, som på en vanlig seilbåt.

–Råseil får vi nok vente til med nye kurs til neste år. Vi krysset frem og tilbake i Gisundet utenfor Bjorelvnes og museet hvor vi startet, og fikk god tid til å prøve og feile litt.

Med forholdsvis liten rigg med lite seilareal og et lite ror så bød det på noen utfordringer å få båten dit deltakerne ønsket, men opplevelsen ga uansett mersmak.

– Alle strålte av seilglede både under seilingen og da vi kom i land etter noen timer utpå Gisundet.

På samme måte som deltakere rigget båtene selv, tok deogså ned riggen, ryddet alt utstyret på plass og satte dbåtene inn i naustene igjen. Dette var siste seilas før vinteren kom.

Ga mersmak

Seilkurset ga mersmak, både for deltakere og arrangører. Både Lenvik Båtforening og Lenvik Museum på Bjorelvnes som eier båtene er enig om å sette opp nye seilkurs med nordlandsbåter til neste år. Det planlegges et kurs hver måned; i april, mai, juni, juli, august og i september i 2011.

Eneste i landet?

Etter hva arrangøren har funnet på nettet, ser seilkurset på Bjorelvnes ut til å være det eneste i sitt slag med nordlandsbåter som tilbys på det åpne markedet for deltakere uansett alder. Arrangørene ønsker alle velkommen på seilkurs med de flotte nordlandsbåtene som ligger og venter på flere som vil smake på vår vakre kystkultur i nord i 2011.

Se også facebooksiden til arrangøren.

Se flere bilder i billedspesialen under og video fra seilkurset her