Vått, kaldt, surt og slitsomt, men veldig gøy.
Jeg festet et GoPro kamera til masten rett over bommen. Bildet er tatt fra videoen.
Friske forhold på Kjærstranda .

Cold Norwaii

Høststorm er godvær for brettseilere. Jeg ble skikkelig kald og mørbanket på et av windsurfernes favorittsted innenfor Rakke. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Over 30 brettseilere hadde funnet veien til Kjærstranda innerst i Naverfjorden.  Stranda ligger rett øst for Nevlunghavn med Rakke på utsiden. På søndag blåste det frisk opp mot 16-17 m/s i kastene fra sydøst. Den grove sjøen rullet rett inn mot stranda, og skapte forhold som man drømmer om, men ikke så ofte opplever på Østlandet.

Kaldt og tungt

De fleste rigget seil på 4,5 kvm i den sterke vinden. Jeg  lånte min sønns seil på 4,7 som fungerte bra. Under slike forhold er det lettere å seile med et lite brett. Det vil gi deg bedre kontroll. Mitt brett på 115 liter var blant de største. Det er helt umulig å trekke opp seilet etter et fall. Man må ta vannstart, og når bølgene kommer rullende i ett kjør i nakken din, er det kraftanstrengende.

Jeg ble ettervert så sliten og kald i armene at jeg ikke klarte å holde i bommen. Men jeg var fristet til å seile mer. Jeg bare klarte det ikke. Det va som å stå foran et kakefat uten armer.

Kalde føtter

Jeg er redd for å seile med sko under slike forhold, fordi føttene kan sitte fast i stroppene på brettet om man tryner. Det kan føre til benbrudd. Jeg valgte derfor å seile barbeint, noe som ble for kaldt. Jeg var så kald at jeg ikke lenger følte brettet med føttene.

Store krefter

Når man tryner mellom brenningene er det også viktig å ha kontroll på masten. Det øker stressnivået. Blir toppen presset ned mot bunnen av bølgene, skal det ikke mye til før den brekker. De proffe seiler med master med redusert diameter. Disse karbonmastene, brekker ikke like lett som den jeg brukte med standard tykkelse.

– Å seile ti minutter med kastevind og rotete sjø er mer slitsomt enn å seile en time på flatt vann og jevn vind. Å seilene med bølgene fra samme kant som vinden gjør det enda mer utfordrene. Det er som å spurte opp en bakke.

Solgangsbrisseiler

Men høststormene har også sin bakdel. Kulde. Tipper det var ca 12 grader i lufta og vannet, og regn, mye regn. Jeg gikk ut med et GoPro HD kamera festet til maten rett over bommen.

Fra å være en solgangsbris seiler i tynn våtdrakt var det en tøff overgang til «Hard core» windsurfingmiljøet. Men opplevelsen ga mersmak.

Gode seilere

Martin Haglev var en av seilerne som seilte på offensiven på Kjærstrand. Mens jeg forsøkte å holde brette på vannet, tok han loope rett foran trynet mitt. Haglev har jobbet to år sammen med Svein Rasmussen hos Starboard i Thailand. Der jobbet han med markedsføring og produktutvikling. Haglev jobber nå i Rå sport som selger brettutstyr.

Studerer du videoen nøye kan du se Haglev  sette to looper. Den ene, filmet på litt for stor avstand, står han.

Cold Norwaii

Cold Hawaii var navnet på et World Cup arrangement i Danmark for noen uker siden. Når vi var unge ivrige brettseilere på 80-tallet skrev vi at vi kom fra Norwaii, og ikke Norway så ofte vi kunne, med link til windsurfingens mekka, Hawaii. På søndag var det skikelig Norwaii-forhold.

Se video fra Cold Hawaii her.